Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
10.10.2016 12:00

Liptovskí vodári kontrolovali výdatnosť vodárenských zdrojov


Ilustračná snímka: (int.).


Vodári z Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS), a. s., so sídlom v Liptovskom Mikuláši pravidelne zisťujú výdatnosť vodárenských zdrojov. Kontrola im ukáže, či majú ľudia k dispozícii dostatok pitnej vody.


Len prednedávnom uskutočnili meranie na hornom Liptove kontrolou šiestich zdrojov, z ktorých sú pitnou vodou zásobovaní obyvatelia Važca. "Päť zdrojov sme merali odobratím množstva vody, ktorá z prameňov vyteká za minútu, do mernej nádoby. Niekoľkokrát sme meranie v každom zdroji zopakovali a porovnali, či sú výsledky rovnaké," uviedol vedúci hospodárskeho strediska LVS Pavol Danek s tým, že existujú aj modernejšie technológie, ktorými možno merať výdatnosť zdroja kontinuálne. Napríklad na kontrolovanom šiestom zdroji majú vodári nainštalované zariadenie, ktoré výsledky priebežne zaznamenáva.      

Kontrola vodárenských zdrojov je podľa vodárov často náročná činnosť. "K niektorým vodárenským zdrojom sa nedá celkom blízko dostať ani terénnym autom. Niekoľko sto metrov treba k nim prejsť pešo. Najlepšie v gumových čižmách, pretože terén pomedzi stromy a krovie je často mokrý a blatistý. Občas treba prejsť aj cez potok. A hlavne, treba sa vedieť dobre orientovať a poznať územie, kde sa vodárenské zdroje nachádzajú. Potom už len otvoriť kryt šachty a zísť ňou k prameňu pod zem s baterkou," vysvetlila Eva Petranová, referentka pre vnútornú a externú komunikáciu LVS.      

Liptovské vodárne majú k dispozícii 40 vlastných vodárenských zdrojov, respektíve 69 odberných miest a dva vodárenské zdroje v prenájme. Výdatnosť zdrojov kontrolujú dva razy mesačne.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
27.06.2017
Za dodatočne upravovanú pitnú vodu vodárne neručia
Mnohí ľudia sa ocitnú v situácii, keď ich osloví zástupca niektorej zo spoločností predávajúcich filtre na pitnú vodu. Filtračné zariadenia sú drahé a pre bežných odberateľov zbytočné.
viac
27.08.2017
Ministerstvo zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje zjednodušilo podmienky výzvy na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
28.05.2021
Kvalita podzemných zdrojov pitnej vody nie je kontorlovaná dostatočne
Nedostatočná kontrola kvality podzemných zdrojov pitnej vody ohrozuje zdravie obyvateľov. Štátne orgány v pôsobnosti rezortu životného prostredia, zodpovedné za monitoring kvality vodných zdrojov, nemajú dostatočné a presné informácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %