Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.06.2020 08:45

Liptovský Mikuláš sprísňuje podmienky nakladania s odpadmi


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Liptovský Mikuláš sprísňuje podmienky nakladania s odpadmi. Dôvodom je zhoršenie disciplíny pri triedení odpadov v domácnostiach počas pandémie nového koronavírusu.


Súčasne musí mesto splniť zvýšenú zákonnú mieru zhodnocovania komunálneho odpadu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

„Po vyhlásení opatrení v súvislosti s pandémiou ostalo mnoho obyvateľov doma. Preplnené kontajnery na sídliskách a pri rodinných domoch, ako aj zloženie odpadu jasne indikovali, že ľudia voľný čas využívajú na upratovanie príbytkov a záhrad. Za zvýšenú tvorbu odpadu odvezeného z kontajnerov a privezeného na zberné dvory hovoria najjasnejšou rečou čísla. Na odvoz a skládkovanie odpadu za apríl mesto zaplatilo 52 000 eur,” uviedla hovorkyňa. Zdôraznila, že za ostatných päť rokov ide o najvyššiu sumu, akú mesto za túto službu vynaložilo.

Podľa Márie Lošonskej z liptovskomikulášskej radnice by výdavky za uloženie na skládke mohli byť nižšie, keby ľudia odpad triedili dôslednejšie a ukladali ho do správnych kontajnerov. Takéto správanie má navyše aj environmentálny rozmer. „Netriedením poškodzujeme vlastné životné prostredie,” podotkla.

Pri rozhodovaní o správnom umiestnení odpadu do kontajnera obyvateľom pomôže informačná nálepka na zbernej nádobe. Je na nej uvedené, čo do nádoby patrí a čo nie. Liptovskomikulášania môžu vyprodukované odpady odovzdať aj na zberné dvory na Podtatranského ulici a v Okoličnom. Priviezť však môžu len vytriedený odpad. „Týka sa to aj drobného stavebného odpadu, ktorý musí byť rozdelený na stavebný materiál – tehly betón a obaly zo stavebných materiálov - plasty, papier, polystyrén. Tiež objemného odpadu, ktorý musí byť rozobratý na menšie časti,” poznamenala Lošonská. Nevytriedený odpad si obyvateľ môže roztriediť na zbernom dvore. Ak to odmietne urobiť, pracovníci zberného dvora odpad neodoberú.

Triedený zber odpadov sa v Liptovskom Mikuláši robí už niekoľko rokov. Na povinnosť triediť odpad obyvateľov radnica opakovane vyzývala prostredníctvom informačných kampaní, dodala hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2016
Senec chce odstrániť štyri nelegálne skládky za viac ako 50 000 eur
Mesto Senec chce odstrániť štyri nelegálne skládky odpadu na Nitrianskej a Diaľničnej ulici, Seredskej ceste a ceste na Mlynský Klin za 50.600 eur bez DPH. Momentálne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác.
viac
28.01.2020
Vývoz stavebného odpadu v meste zneužívali,VPS preto zavádzajú limity
Verejnoprospešné služby (VPS) mesta Liptovský Mikuláš zavádzajú limit prijímania drobného stavebného odpadu na zbernom dvore. Dôvodom je podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej zneužívanie príjmu tohto odpadu stavebnými firmami.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
10.12.2020
Z mestských lokalít odstránili vyše 200 ton nelegálneho odpadu
Mesto Liptovský Mikuláš dalo odstrániť 204 ton nezákonne umiestneného odpadu z lokality Hlboké, Priemyselnej, Vrbickej ulice a štrkopieskov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %