Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
15.02.2022 03:20

Lučenec plánuje pokračovať v budovaní polopodzemných kontajnerov


Ilustračná snímka.


Na viacerých uliciach pribudnú už počas tohto roka, v prípade ďalších kontajnerových stanovíšť sa uskutočňuje projektová príprava. Informoval o tom hovorca mesta Andrej Barančok.


Polopodzemné kontajnery začala samospráva Lučenca budovať v roku 2018, ich hlavnou výhodou je niekoľkonásobne väčší objem v porovnaní s klasickými nádobami na odpad. "Tento rok mesto zároveň do všetkých 21 polopodzemných kontajnerových stanovíšť doplní snímače naplnenosti odpadu, vďaka ktorým bude môcť tieto kontajnery vyprázdňovať efektívnejšie podľa potreby," priblížila primátorka mesta Alexandra Pivková.

Mesto plánuje v tomto roku polopodzemné kontajnery vybudovať na ulici Arm. Gen. L. Svobodu, Adyho, Vajanského a Novohradskej ulici. Súčasne samospráva uskutočňuje projektovú prípravu pre osadenie polopodzemných kontajnerov v siedmich ďalších lokalitách. Tam, kde to pre inžinierske siete nie je možné, buduje mesto kryté stojiská na odpad.

Odpadové hospodárstvo je pre lučeneckú samosprávu dlhodobo jednou z hlavných priorít. Jeho modernizácia podľa vedenia mesta prináša estetické výhody, ale i finančnú úsporu a prínos pre životné prostredie. Nové kontajnerové stanovištia mesto buduje na základe požiadaviek obyvateľov.

"Z 95 požiadaviek zo strany občanov bolo doposiaľ vyhovené v 65 prípadoch. Samospráva počíta s tým, že bude mať do dvoch či troch rokov pokryté a vyriešené všetky požiadavky," uviedol hovorca mesta.

V rámci odpadového hospodárstva Lučenec disponuje i vlastnou regionálnou kompostárňou na biologicky rozložiteľný zelený odpad. Samospráva bola vlani úspešná so žiadosťou o dotáciu na jej rozšírenie. Za viac ako 700 000 eur plánuje vybudovať biodom a zakúpiť techniku, vďaka čomu bude v kompostárni možné zhodnocovať aj kuchynský odpad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravuje pilotný projekt polopodzemných kontajnerov.
viac
13.01.2017
Je investovanie do podzemných kontajnerov správnym rozhodnutím?
V Liptovskom Mikuláši, ale i v Moldave nad Bodvou či v ďalších slovenských mestách inštalovali prvé podzemné kontajnery na zber odpadu z domácností a šéfovia ich radníc sa optimisticky vyjadrujú, že postupným zavedením na celom „svojom“ území prispejú ku zvýšeniu odpadovej kultúry.
viac
14.03.2017
Pri testovaní kontajnerov pod zemou postupujú mestá zatiaľ opatrne
Po Liptovskom Mikuláši, Nitre, Trenčíne, Trnave či ďalších mestách to skúšajú s testovaním polopodzemných kontajnerov komunálneho odpadu aj v Košiciach a Piešťanoch.
viac
13.03.2021
Šaľa chce pokračovať v budovaní stojísk s polopodzemnými kontajnermi
Šalianska radnica pripravuje II. etapu zmeny svojho odpadového hospodárstva. V rámci nej bude pokračovať v budovaní stojísk s polopodzemnými kontajnermi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %