Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
04.01.2021 08:35

Ľudia sa v zime nemusia báť napadnutia zverou


Diviak lesný (Sus scrofa).


Ľudia sa v zime nemusia báť napadnutia zverou. Zvieratá človeka spozorujú skôr a unikajú bez toho, aby o tom človek mnohokrát vedel. Povedala to hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.


Neodporúča však, aby ľudia navštevovali lokality, kde sú kŕmne zariadenia, pretože zver sa vyruší, vystresuje a zbytočne tak stráca energiu.

Zver sa počas zimných mesiacov často združuje vo väčších či menších čriedach. Ide najmä o jeleniu, danieliu, srnčiu, kamzičiu a diviačiu zver. Podľa Debnárovej sa zdržujú prevažne na slnečných stráňach, kde majú prehľad o predátoroch, majú tam pokoj a dostatok prirodzenej potravy, ako sú napríklad bukvice či žalude. Srnčia zver vyhľadáva v zime otvorenú poľnohospodársku krajinu, najmä oziminy. „Snažia sa v čo najväčšej možnej miere šetriť energiu,” podotkla Debnárová.

Pokračuje, že medvede v zime zaľahnú na pravý zimný spánok. Môže sa však stať, že počas teplej zimy sa budia a vyliezajú z úkrytov. Vlky sú vo svorkách a vyhľadávajú najmä diviačiu a jeleniu zver, ktorú lovia. „Počas vysokej snehovej pokrývky poľovníci často nachádzajú strhnutú zver vlkmi, najmä v blízkosti kŕmnych zariadení, kde sa táto zver zdržuje. Môžu narobiť značné škody na poľovnej zveri,” uviedla hovorkyňa.

K nebezpečným stretom zvierat a ľudí môže podľa Debnárovej dôjsť v jarných a letných mesiacoch, keď sú odchovávané mláďatá. Nebezpečnými sú medvedice alebo diviačice, a to v prípadoch, keď sa človek nevedomky priblíži na vzdialenosť 20 a menej metrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2016
Geneticky najkvalitnejšie jelene padajú čoraz viac za obeť vlkom
Jelene na Poľane stále viac ohrozujú vlci. Každý rok strhnú títo predátori približne 100 až 120 kusov jelenej zveri, pričom situácia sa v poslednom období vyhrotila.
viac
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
18.09.2020
Poľovníci by mali dodržiavať zákony pri pohybe psov v prírode
Poľovníci by mali dodržiavať platné zákony pri pohybe psov vo voľnej prírode. Majitelia by zas mali rešpektovať zákonné práva poľovníkov, rešpektovať ochranu prírody a životného prostredia.
viac
10.02.2024
Otužilci zvýraznili dôležitosť pomoci ľuďom bez domova počas zimy
Na dôležitosť pomoci ľuďom bez domova v zimnom období poukázali v sobotu predpoludním aj účastníci charitatívneho otužovania. Na bratislavských Zlatých pieskoch vstúpilo do chladných vôd jazera vyše 100 otužilcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %