Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.11.2016 09:25

Lyžiari si v Liptovskom Jáne nezalyžujú asi ani počas tejto zimy


Opätovne spustiť a prevádzkovať lyžiarske stredisko je finančne veľmi náročné, obec na to nemá dostatok peňazí.


Lyžiarske stredisko v turisticky atraktívnej Jánskej doline na Liptove pravdepodobne nespustí svoju prevádzku ani v nadchádzajúcej zimnej sezóne.


Posledných 20 rokov ho obec prevádzkovala so súkromným podnikateľom, no bolo vo veľkej strate. Od októbra minulého roka je stredisko v konkurze.      

Starosta Liptovského Jána Juraj Filo sa obáva, že odstavený vlek môže obci v budúcnosti uškodiť. "Hrozí, že stredisko nebude fungovať ani počas tejto zimy. Je to veľká škoda, pretože turisti, ktorí sem chodili hlavne za lyžovačkou, si začnú hľadať iné destinácie a na Liptovský Ján zabudnú. Verím, že niekto ho kúpi a už čoskoro bude znovu v prevádzke," vyjadril sa.      

"Snažíme sa ho predať, ale zatiaľ sa nenašiel vhodný kupec," povedala správkyňa konkurznej podstaty Janka Grolmusová s tým, že v súčasnosti ešte nie je o spustení prevádzky počas tohtoročnej zimnej sezóny rozhodnuté. "Na budúci týždeň zasadá veriteľský výbor, ktorý rozhodne, čo ďalej. Sezóna väčšinou začína až v decembri, takže ešte to môže dopadnúť všelijako," skonštatovala.      

O vyriešenie situácie sa usilovala obec, ktorá správcovi navrhla prevádzkovanie strediska. "Už v predchádzajúcej zimnej sezóne sme získali nájomcu, ktorý tam chcel ísť, no veriteľský výbor naše podmienky odmietol. Mám informácie, že aj v tomto roku by bol záujem o prenájom, no veritelia s tým nechcú nič robiť," doplnil starosta s tým, že opätovne spustiť a prevádzkovať lyžiarske stredisko je finančne veľmi náročné, obec na to nemá dostatok peňazí.      

Obec spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Liptov vytvorila vlani náhradné riešenie. Turistov zadarmo vozili skibusy do lyžiarskych stredísk v Jasnej a Závažnej Porube. Tento rok bude obdobný. "Bohužiaľ, je to nevýhodné, pretože tí naši návštevníci musia teraz za lyžovačkou cestovať. Ľudia boli zvyknutí, že vyšli z hotela a boli na svahu. Obuli si lyžiarky, dve hodinky si zalyžovali a vrátili sa naspäť do hotela. Preto sa bojíme, že to negatívne poznačí návštevnosť Liptovského Jána počas zimnej sezóny," dodal Filo.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.09.2016
Majstri motorových píl na Liptove
Na trojdňové drevené kráľovstvo sa premení už vo štvrtok 15. septembra 2016 okolie Koliby Strachanovka v Liptovskom Jáne vďaka podujatiu rovnakého mena.
viac
24.10.2016
Lyžiarov vyvezie na Chopok nová lanovka za 11,6 milióna eur
Najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku, Jasná Nízke Tatry, sa v týchto dňoch všemožne pripravuje na blížiacu sa zimnú lyžiarsku sezónu. Novinkou je nová 15-miestna lanovka na južnej strane Chopku za 11,6 milióna eur.
viac
19.02.2019
Liptov prekonal ďalší milión
Liptáci v roku 2018 vybrali daň z ubytovania vo výške 1 333 869 eur. Dokázali medziročne narásť o 4,16 percent. Výber dane z ubytovania v tomto regióne presahuje milión eur už od roku 2015.
viac
01.07.2019
Na Liptove štartuje najväčší rozprávkový festival
Liptov sa premení na krajinu rozprávok vďaka festivalu ZA 7 HORAMi. Druhý ročník najväčšieho rozprávkového festivalu v prírode štartuje vo štvrtok 4. júla v Liptovskom Jáne a Jánskej doline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %