Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.10.2019 08:05

M. Haluš: Recyklácia batérií elektromobilov nie je doriešená


Ilustračná snímka (tasr)


Recyklácia batérií do elektromobilov nie je doriešená. Niektoré spoločnosti vedia isté časti batérií recyklovať už v súčasnosti, ide však o náročný a drahý proces, uvádza riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) Martin Haluš.


Nemecká spoločnosť v súčasnosti recykluje približne 55 až 75 percent materiálov z batérií. Dostupné technológie však bežne podľa Haluša umožňujú spracovať necelých 30 percent.       

Problémom batérií je obsah prvkov a ich spôsob ťažby a spracovanie. "Na trhu existujú batérie na báze lítia, s obsahom olova, niklu, kadmia a menej často aj na báze zinku alebo roztavenej soli. Okrem týchto základných činidiel batérie obsahujú aj iné problematické prímesi ako napríklad kobalt," uviedol Haluš a pokračuje, že viaceré tieto prvky sú karcinogénne ako kadmium a olovo, alebo ako kovy, ktoré znečisťujú pôdu a vodné zdroje.       

Haluš hovorí aj o sociálnych a politických rozmeroch pri ťažbe prvkov používaných v batériách a označuje to za ich skrytý problém. Ide o prvky, ktoré sú vzácnejšie a vyskytujú sa v malom množstve a ich zásoby sú koncentrované v menej rozvinutých krajinách. "Kadmium, kobalt či fosfáty sa mnohokrát ťažia v konfliktných alebo chudobou postihnutých oblastiach sveta využívaním otrockej práce," priblížil Haluš.       

Na Slovensku bol nedávno oznámený vznik Slovenskej aliancie pre batérie. "Cieľom tejto iniciatívy je vytvoriť funkčný trh s batériami pokrývajúci všetky etapy životného cyklu od spracovania surovín, výroby a distribúcie až po vyradenie a recykláciu," spresnil riaditeľ IEP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Šetrite miesto v kontajneri. Ušetríte aj v peňaženke
Nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo vína a PET fľaše rôznych veľkostí sú používané v globálnom meradle. Ročne sa na Slovensku predajú stovky milióny nápojových kartónov a PET fliaš. Vzhľadom na ich objemnosť kladú vysoké nároky na skladovanie vyprázdnených obalov.
viac
25.01.2017
MŽP SR vypísalo tender na informačný systém odpadov
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo verejné obstarávanie na nový informačný systém odpadového hospodárstva za takmer 19,2 milióna eur bez DPH.
viac
08.03.2019
V roku 2018 sme zrecyklovali takmer 7 miliónov kilogramov elektroodpadu
Organizácia zodpovednosti výrobcov pre elektrozariadenia, batérie a akumulátory ASEKOL SK v roku 2018 vyzbierala a zabezpečila recykláciu viac ako 6,8 milióna kilogramov elektroodpadu a viac ako 190 tisíc kilogramov použitých prenosných batérií a akumulátorov.
viac
24.02.2020
Vo Zvolene pribudli červeno-biele kontajnery na drobný elektroodpad
Od februára je vo Zvolene k dispozícii 14 nových červeno-bielych kontajnerov na zber drobného elektroodpadu. Zvolen sa tak stáva 20 mestom na Slovensku, v ktorom boli takéto kontajnery umiestnené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %