Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.10.2018 10:53

M. Kaliňák: Kvalita verejnoprospešných činností dokazuje odbornosť samosprávy


Ilustračná snímka


Verejnoprospešné činnosti, ako sú napríklad starostlivosť o zeleň, prevádzka verejného osvetlenia či údržba komunikácií a verejných priestorov, vníma verejnosť ako základnú povinnosť samospráv.


 "Efektivita týchto činností so zreteľom na požiadavky občanov i optimalizáciu nákladov je však zároveň dôkazom odbornosti tých, ktorí samosprávu riadia," upozornil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. Aj z tohto pohľadu preto zdôraznil význam nadchádzajúcich volieb primátorov, starostov a poslancov miest a obcí.       

"Rozsah úloh samospráv v oblasti verejnoprospešných kompetencií je naozaj veľký a finančne náročný," skonštatoval Kaliňák, pričom v tejto súvislosti pripomenul, že podľa komunálnej legislatívy sa samosprávy starajú aj o nakladanie s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom, zásobovanie vodou i odvádzanie odpadových vôd. "Zabezpečujú tiež správu obecného cintorína, kultúrnych, športových a ďalších obecných zariadení, vrátane kultúrnych pamiatok, pamiatkových území a pamätihodností obce," dodal.       

Dôležitosť toho, ako tieto služby dokážu mestá a obce vykonávať, potvrdzuje podľa neho aj stále relevantný prieskum ZMOS z jesene 2015. "Medzi jeho zistenia patrí i to, že o detské ihriská a športoviská sa až 94,5 percenta samospráv stará vo vlastnej réžii, až 96 percent samospráv zabezpečuje po vlastnej línii kosenie a údržbu zelene a verejných priestranstiev. Výrazná väčšina samospráv, viac ako 75 percent, tiež sama spravuje aj verejné osvetlenie," priblížil Kaliňák zistenia prieskumu.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2018
Spoločná bilancia komunálnych volieb na Slovensku a v Čechách
Krásno nad Kysucou - 13. novembra 2018 – Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora spolu s predsedom Svazu měst a obcí České republiky Františkom Luklom na tlačovej konferencii bilancovali výsledky nedávnych volieb do orgánov samospráv na Slovensku a v Čechách.
viac
23.05.2020
ZMOS aktívne komunikuje s partnermi aj v čase koronakrízy
V relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet.TV hovoril predseda zahraničnej sekcie Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a starosta mestskej časti Košice-Juh Jaroslav Hlinka.
viac
28.05.2021
V Jablonove nad Turňou úspešne využili komunálny bazár
Hosťom Michala Kaliňáka v relácii SAMOSPRÁVA Tu a teraz bol starosta Jablonova nad Turňou Slavomír Zubriczký.
viac
28.10.2021
ZMOS chystá petíciu za viac volebných obvodov na parlamentné voľby
Združenie miest a obcí Slovenska chystá veľkú petíciu, aby sa na Slovensku nahradil jeden volebný obvod pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %