Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.02.2021 01:25

Materské školy už v priestoroch piatich vysokých škôl


Ilustračná snímka.


Pomoc pri zosúladení pracovného a rodinného života vlani už prostredníctvom tohto projektu rezortu školstva pre svojich študentov využilo 5 verejných vysokých škôl. Zaradenie takýchto škôl do školského systému bude zároveň obsiahnuté aj v pripravovanej novele zákona.


Zriadenie materských škôl na vysokých školách podporuje zvyšovanie dostupnosti vysokoškolského vzdelávania pre študentov - rodičov, čo je aj dlhodobý zámer ministerstva školstva pre vysokoškolskú oblasť. Doteraz však absentovali konkrétne kroky na podporu takejto aktivity.

Rezort školstva v roku 2020 vyčlenil na tento projekt podpory vzniku materských škôl 1 milión eur, ktorý poskytol vysokým školám. Tie vo svojich priestoroch v spolupráci s mestom alebo iným subjektom mohli následne zriadiť materskú školu určenú pre deti zamestnancov a študentov vysokej školy.

Dotácie na tento účel boli poskytnuté 5 verejným vysokým školám, a to Univerzite Komenského v Bratislave, Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Žilinskej univerzite v Žiline a Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Zriadenie materskej školy na vysokej škole bude ukotvené aj legislatívne, a to v novele zákona, podľa ktorej bude môcť byť zriaďovateľom materskej školy aj vysoká škola.

Autor: (minedu.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.04.2020
O štipendium Martina Filka je možné požiadať do konca apríla
Vďaka štipendiu môžu slovenskí študenti z najlepších svetových univerzít získať pokrytie študijných nákladov počas maximálne dvoch akademických rokov, za čo sa zaviažu pracovať tri roky po ukončení štúdia v štátnej správe.
viac
01.08.2020
Zmena v dotáciách na stravu v letných školách
Aj na základe podnetov zástupcov samosprávy Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR po dohode s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo „Zmenu v poskytovaní dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa v prípade organizovania letných škôl“.
viac
11.06.2021
Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.
viac
06.08.2021
Štyri župné školy uspeli v ministerskej výzve Modernejšia škola
Štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK uspeli v rámci výzvy Modernejšia škola, ktorú vyhlásil rezort školstva s cieľom zatraktívniť školské prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %