Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.06.2022 09:30

Mesto a kraj založia spoločnú obchodnú spoločnosť Dom kultúry BB


Na archívnej snímke z roku 2021 interiér domu kultúry. Snímka zdroj: (Mesto Banská Bystrica).


Mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračujú v snahe nadobudnúť do vlastníctva dom kultúry.


V nadväznosti na memorandum podpísané minulý rok plánujú založiť obchodnú spoločnosť Dom kultúry BB, ktorá bude miestnu a regionálnu samosprávu v celom procese zastupovať. Na utorňajšom brífingu o tom informovali primátor mesta Ján Nosko a predseda BBSK Ján Lunter.

Obchodná spoločnosť Dom kultúry BB bude zastupovať mesto a kraj v procese nadobudnutia nehnuteľnosti a priľahlých pozemkov vo verejnej dražbe, ako aj v ďalšej administratívno-technickej správe v prípade jej úspešného nadobudnutia. Založenie spoločnosti v utorok odobrili i mestskí poslanci, krajské zastupiteľstvo bude zámer jej založenia schvaľovať na svojom júlovom zasadnutí.

"Každá zo samospráv vložila do spoločnosti základný vklad 10 000 eur. Následne poskytneme tejto spoločnosti ako mesto návratnú finančnú pôžičku vo výške 750 000 eur, pôžička zo strany kraja bude vo výške 1,6 milióna eur," priblížil Nosko. Prvými konateľmi spoločnosti budú Nosko a Lunter, súčasťou orgánov spoločnosti bude aj šesťčlenná dozorná rada. Jej členmi budú traja poslanci mesta a traja krajskí poslanci.

Mesto a kraj sa pokúsia nadobudnúť dom kultúry do vlastníctva vo verejnej dražbe, uskutočniť by sa mohla v jesenných mesiacoch. "Po založení spoločnosti bude ďalším krokom obojstranné schválenie zmluvy o spolupráci, kde sa dohodneme na participácii a využívaní domu kultúry, ktorý chceme uviesť do života," dodal Lunter.

Zástupcovia regionálnej a miestnej samosprávy predstavili zámer spoločného využitia domu kultúry minulý rok. Mesto Banská Bystrica má záujem prevádzkovať najmä kultúrno-spoločenskú estrádnu sálu a k nej prislúchajúce zázemie, ktoré by bolo využívané na organizovanie kultúrnych podujatí. Komorné divadlo, kinosála i administratívne priestory by zas mali pripadnúť BBSK. Kraj tu uvažuje o zriadení populárno-vedeckého centra zameraného na astronómiu a vesmír či o presťahovaní Bábkového divadla na rázcestí.

Dom kultúry, ktorý je súčasťou banskobystrického Námestia Slobody, bol postavený v roku 1979. Atypickú päťpodlažnú stavbu navrhol architekt Jozef Chrobák. Stavba získala Cenu Zväzu slovenských architektov a zapísaná bola aj do národného registra dedičstva modernej architektúry 20. storočia. Pôvodný vlastník OZ KOVO budovu v roku 2007 predal súkromnému majiteľovi, od roku 2013 objekt chátra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
27.10.2021
Mesto chce kúpiť dom kultúry, rekonštrukcia si vyžiada milióny eur
Považskobystrická radnica chce od Odborového zväzu KOVO kúpiť budovu chátrajúceho domu kultúry aj s priľahlými pozemkami.
viac
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
08.08.2023
Dom kultúry je po júnovej dražbe už oficiálne v rukách mesta a kraja
Chátrajúci Dom kultúry v Banskej Bystrici je už oficiálne v rukách Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a mesta. Predseda BBSK Ondrej Lunter a primátor Ján Nosko v pondelok symbolicky prevzali kľúče od kultúrno-spoločenského stánku, ktorému chcú po rokoch vdýchnuť nový život.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %