Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
24.08.2023 01:30

Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí


Na snímke miesto výstavby pilotného nájomného bytového domu na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke 23. augusta 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí v Petržalke. V prvej etape má pribudnúť 52 klasických nájomných bytov a 51 náhradných bytov pre reštituentov.


Výstavba osempodlažného bytového domu, ktorej základný kameň poklepali v stredu, by mala trvať do marca 2025. Odhadované náklady vrátane dotácie Ministerstva dopravy SR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania sú takmer 11 miliónov eur. Celkovo by malo pribudnúť 103 nájomných bytov.

"Tento deň považujem za mimoriadne dôležitý pre rozvoj nájomného bývania. Verím, že Bratislava týmto začína novu éru systematického budovania nájomného bývania po rokoch prešľapovania na mieste a neriešenia problematiky dostupného bývania," uviedla na stredajšom brífingu bratislavská viceprimátorka Lenka Antalová Plavuchová.

Novú bytovku začína stavať hlavné mesto v lokalite, kde mal pôvodne vzniknúť projekt komerčného bývania súkromného investora. Pozemok sa podarilo opätovne získať do vlastníctva mestskej spoločnosti Metro Bratislava. Ide o prvú výstavbu nájomného bytového domu priamo v réžii hlavného mesta za posledných 13 rokov. Naposledy postavila bytový dom Spoločnosť pre rozvoj bývania na Osuského v Petržalke. Byty však boli rozpredané do súkromného vlastníctva.

Mesto má zároveň v rôznom štádiu prípravy ďalších sedem bytových a polyfunkčných domov so 420 nájomnými bytmi, ktoré chce postupne realizovať v najbližších rokoch. Najbližšie k začatiu výstavby má bytový dom na Terchovskej ulici, ktorý je v povoľovacom procese. V úvodných fázach sú projekty na Žitavskej ulici a na Janíkovom dvore. Koncom roka 2023 alebo začiatkom roka 2024 by chcelo mesto začať s obnovou dvoch nevyužívaných bytových domov na Zámockých schodoch a na Velehradskej ulici. Desiatky nových bytov chce získať aj rekonštrukciou pôvodného internátu v Záhorskej Bystrici.

Hlavné mesto aktuálne vlastní 876 nájomných bytov, ďalších asi tisíc bytov je zverených do správy mestským častiam. Keďže však dopyt po mestskom nájomnom bývaní dlhodobo prevyšuje dostupnú ponuku, snaží sa rozširovať fond mestských nájomných bytov. Napríklad rekonštrukciou zanedbaných mestských bytov, vlastnou výstavbou nájomných bytov či zmenami územného plánu a nastavením nových pravidiel spolupráce s developermi. Dostupnosť bývania pre rodiny a ľudí v bytovej núdzi má zlepšiť platforma Mestskej nájomnej agentúry.

V poskytovaní dostupného nájomného bývania sa Bratislava dlhé roky nachádza hlboko pod európskym priemerom. Vlastní menej ako jedno percento bytov v celkovom bytovom fonde Bratislavy. Pre porovnanie, Brno vlastní 15 percent z počtu bytov, Viedeň má vo svojom priamom vlastníctve štvrtinu bytov v meste.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Stanovisko hlavného mesta k výstavbe bytových náhrad Pri kríži
Primátor berie na vedomie hlasovanie poslancov, pri svojom rozhodovaní však musí postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy a zároveň tak, aby prijaté uznesenia neboli v rozpore so zákonom  či v rozpore s efektívnym a hospodárnym nakladaním s majetkom mesta.
viac
18.01.2021
V Prievoze vznikne komunitné nájomné bývanie pre seniorov
V bratislavskom Prievoze na Parkovej ulici vznikne komunitné nájomné bývanie pre seniorov.
viac
08.02.2022
Vyhlásili súťaž na výstavbu nájomných bytov na Muchovom námestí
Na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke má pribudnúť 103 mestských nájomných bytov. Na ich výstavbu vyhlásila spoločnosť Metro Bratislava, kde je väčšinovým akcionárom hlavné mesto, tender za 8,8 milióna eur bez DPH. Ponuky by sa mali otvárať 4. marca.
viac
13.05.2022
Na Muchovom námestí v Petržalke postavia nájomné byty
Na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke pribudne 103 mestských nájomných bytov. Hlavné mesto podpísalo na výstavbu prvej etapy polyfunkčného komplexu zmluvu za 10,2 milióna eur s DPH s firmou Kami Profit. Zverejnená je v centrálnom registri zmlúv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %