Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.05.2022 10:35

Mesto chce takmer za dva milióny eur zrevitalizovať dvojicu vnútroblokov


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Lučenec chce s pomocou eurofondov zrevitalizovať dvojicu vnútroblokov za celkovú sumu takmer dva milióny eur.


Podanie žiadostí o nenávratné finančné príspevky na projekty revitalizácie vnútrobloku na sídlisku Rúbanisko II a rekonštrukciu vnútrobloku medzi ulicami Erenburga a Kuzmányho schválili mestskí poslanci. Vyplýva to z uznesení zo štvrtkového (21. 4.) zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Revitalizácia vnútrobloku na sídlisku Rúbanisko II má podľa dôvodovej správy stáť viac ako 910 000 eur. Podľa mesta ide o priestor s rozsiahlymi zatrávnenými plochami, na ktorých sa nachádzajú detské ihriská, materská škola a množstvo chodníkov. Vypracovaný projekt rieši úpravu peších ťahov a ich povrchov, vybudovanie vodozádržných opatrení, úpravu a doplnenie zelene, odstránenie poškodeného a doplnenie nového parkového mobiliáru.

"Riešené územie nepôsobí mestotvorne, je mierne zdevastované. Integrovaním vodozádržných opatrení a navýšením podielu novej vzrastlej zelene sa prispeje k zadržiavaniu vody v krajine, a tiež aj k biodiverzite v území," uvádza mesto v dôvodovej správe.

V rámci druhého projektu, ktorý sa týka priestoru medzi ulicami Erenburga a Kuzmányho, samospráva počíta s rekonštrukciou spevnených plôch, dažďovej kanalizácie, verejného osvetlenia i detského ihriska. Pribudnúť by mali i stojany na bicykle a v priestore pred garážami by betónové plochy mali nahradiť zatrávňovacie dlaždice.

Ako vyplýva z dôvodovej správy, celkový rozpočet rekonštrukcie vnútrobloku Erenburga-Kuzmányho prevyšuje sumu 1 080 000 eur a celkové oprávnené výdavky predstavujú vyše 680 000 eur. Viac ako 435 000 eur tak mesto plánuje dofinancovať z vlastných zdrojov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
04.11.2019
Mesto Lučenec chce obnoviť secesnú vilu na Jókaiho ulici, žiada o dotáciu
Samospráva Lučenca požiada Ministerstvo kultúry (MK) SR o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily na Jókaiho ulici, ktorá slúži ako detské jasle. Celkový rozpočet projektu podávanej žiadosti je vyčíslený na 183.296 eur, z toho požadovaná dotácia činí 174.131 eur.
viac
25.04.2020
Cyklozdruženia považujú momentálne Krajinský most za nebezpečný
So žiadosťou o dočasné zníženie rýchlosti na Krajinskom moste v Piešťanoch sa v otvorenom liste na Trnavský samosprávny kraj (TTSK) i mesto Piešťany obrátili zástupcovia občianskych cyklozdružení.
viac
20.05.2021
Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa
Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %