Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.12.2019 06:20

Mesto hľadá lokalitu na parkovisko pre autovraky


Vrak blokujúci parkovacie miesto. (Zdroj: mesto Košice)


S hľadaním vhodnej lokality na zriadenie parkoviska pre umiestnenie starých vozidiel začal v týchto dňoch Útvar hlavného architekta mesta Košice.


Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že cieľom je znížiť počet autovrakov, ktoré zaberajú parkovacie miesta, a zlepšiť tak možnosti parkovania.       

Kapacita takéhoto parkoviska by mala byť 120 starých automobilov. Mesto ich eviduje okolo 200. „V minulosti sa uvažovalo o troch lokalitách, kde by takéto parkovisko mohlo vzniknúť. Keď sme si dali situáciu v uplynulých týždňoch preveriť, zistili sme, že ani jedna z nich nie je vyhovujúca. Preto som dal pokyn nášmu útvaru hlavného architekta, aby nám pripravil zoznam lokalít, kde má mesto pozemky a mohlo by tam vzniknúť parkovisko. Hľadáme také miesta, ktoré by boli mimo obytných zón,“ povedal riaditeľ magistrátu Marcel Čop s tým, že parkovisko nemusí byť v celku. Ak by sa nepodarilo nájsť veľký pozemok, mohlo by byť aj vo viacerých častiach mesta.       

Na plnenie úloh správcu cesty pri odťahovaní vrakov poverilo mesto mestskú políciu. Tá je povinná vyzvať držiteľa vozidla na odstránenie vraku. Ak po uplynutí 60 dní od tejto výzvy nevykoná nápravu, môžu ho odtiahnuť. Mesto má na uskladnenie nepojazdných áut zmluvu so súkromnou spoločnosťou. Tá v Turni nad Bodvou prevádzkuje na to určené parkovisko, jeho kapacita je desať vozidiel.       

„Samotná mestská polícia v Košiciach však na základe vlastných zistení a podnetov od občanov eviduje vyše 193 nepojazdných, dlhodobo odstavených alebo starých motorových vozidiel na verejných priestranstvách. Zároveň sa komunikáciou s majiteľmi a ďalšími technickými prostriedkami podarilo docieliť, že z košických ulíc zmizlo tento rok ďalších 118 vozidiel,“ uvádza magistrát s tým, že rýchlejšiemu odťahovaniu a likvidácii vozidiel bráni okrem iného napríklad komplikovaná legislatíva, samotní majitelia či práve absencia parkoviska určeného pre takéto autá.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2018
Mesto preberá parkovanie do svojej réžie od 7. januára
Mesto Košice potvrdilo, že v zmysle všeobecne záväzného nariadenia (VZN) sa od 1. januára 2019 stáva namiesto spoločnosti EEI výlučným prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania.
viac
26.06.2020
Ružinov kúpi pozemok pri Štrkovci za zhruba 2,2 mil. eur bez DPH
Bratislavský Ružinov kúpi pozemok pri Štrkoveckom jazere za zhruba 2,2 milióna eur bez DPH. Mestská časť chce tým zabrániť nielen tomu, aby existujúce parkovisko súčasný majiteľ ohradil a spoplatnil, ale chce zároveň predísť možnej výstavbe. Pozemok je totiž klasifikovaný ako stavebný.
viac
03.10.2020
Petržalka sa zbavuje vrakov, umiestňuje ich na dočasne vyhradené parkovisko
V najväčšej bratislavskej mestskej časti parkovalo donedávna viac ako 160 vrakov, ktoré bránili parkovaniu pojazdných vozidiel. Vďaka iniciatíve vedenia mestskej časti Bratislava-Petržalka ich teraz parkuje o 40 menej.
viac
14.07.2022
Začína sa obnova vstupu na Verejný cintorín, stáť bude 1,44 milióna eur
S revitalizáciou vstupu na košický Verejný cintorín na Rastislavovej ulici sa začína v týchto dňoch. Práce realizuje firma Euro-bau, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní so sumou 1,44 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %