Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.01.2019 02:15

Mesto kultúry otvorí burza rodinného striebra


Banská Štiavnica - ilustračná snímka (arch)


Slávnostným ceremoniálom na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici a inscenovaným výkupom príbehov obyvateľov mesta na účel ich umeleckého stvárnenia odštartuje 19. januára historicky prvé Mesto kultúry Slovenskej republiky.


Reprezentačný program Rodinné striebro je úvodným podujatím celoročného projektu, ktorého cieľom je umelecky zachytiť skutočnú hodnotu Štiavničanov, ich mesta a histórie, oživiť ich záujem o kultúrno-spoločenské dianie a vytvoriť nové priestory na kultúrne vyžitie.       

Rodinné striebro v réžii Jany Mikitkovej bude akousi kultúrnou burzou, pričom v centre záujmu sú obyvatelia Štiavnice a ich príbehy, ktoré majú pre vnímavého umelca cenu rodinného striebra. „Štiavničania možno považujú svoje príbehy za obyčajné. Ale pre nás sú veľmi inšpirujúce,“ zdôrazňuje spoluautor programu Ján Fakla.       

Okrem miestnych rodín, ktoré sa už o svoje príbehy podelili, sa v programe predstavia aj jednotliví autori projektu Mesto kultúry SR 2019 a legendárni štiavnickí hudobníci, ktorí vytvorili nové zoskupenie Almázia. Tento výraz je zároveň spoločným názvom všetkých aktivít projektu Mesta kultúry SR 2019.       

Zbieranie príbehov Štiavničanov bude prebiehať po celý rok. Postupne z nich vzniknú rôzne umelecké formy za prispenia vyše stovky pozvaných umelcov, ktorých prezentácia je súčasťou bohatého programu Mesta kultúry.       

„Príbeh je v každom z nás. A keď si ich ľudia dokážu vyrozprávať, majú k sebe bližšie. A to by som si pre Štiavnicu želala: Aby ľudia stáli pri sebe – či im život nadelí radostné chvíle alebo zlé. To je dôležité nielen v živote, ale aj z hľadiska rozvoja mesta,“ uviedla v tejto súvislosti primátorka Nadežda Babiaková.       

Banská Štiavnica získala titul Mesto kultúry SR 2019 projektom Renovácia identity, ktorý vznikol v priebehu ročnej intenzívnej spolupráce predstaviteľov mestskej a nezávislej kultúry dlhodobo pôsobiacich na území mesta.       

Projekt Mesto kultúry SR je programom Fondu na podporu umenia, ktorého cieľom je podpora dlhodobo udržateľného rozvoja miestnej kultúry a umenia a tiež spolupráce miest s neziskovým sektorom, samosprávou a štátnymi inštitúciami.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2018
Banská Štiavnica je jedným z troch finalistov súťaže Mesto kultúry 2019
Mesto Banská Štiavnica je jedným z troch finalistov, ktorí zabojujú o titul Mesto kultúry 2019. O víťazstvo v projekte Fondu na podporu umenia sa bude uchádzať spolu s Novými Zámkami a Spišskou Novou Vsou.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
21.07.2020
Na tajch Klinger sa vracia plaváreň ako kedysi
Na jednom z najvyhľadávanejších banskoštiavnických tajchov Klinger vzniká historická plaváreň ako kedysi. Tzv. plaváreň s dreveným mólom bola na tajchu vybudovaná ešte v polovici 19. storočia, funkčná bola až do 70. rokov 20. storočia.
viac
22.06.2022
Mesto a kraj založia spoločnú obchodnú spoločnosť Dom kultúry BB
Mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračujú v snahe nadobudnúť do vlastníctva dom kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %