Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.09.2020 10:10

Mesto medzi horami


Mesto medzi horami - ilustračná snímka


Liptovský Mikuláš zdobí prvý murál s horskou tematikou. Ide o veľkú maľbu na stene, ktorá sa nachádza v blízkosti frekventovanej cesty.


Snahou iniciátorov aj realizátorov projektu bolo vyzdvihnúť charakter mesta Liptovská Mikuláš, poukázať na krásnu liptovskú prírodu v jeho okolí, privítať turistov v centre regiónu Liptov a v konečnom dôsledku aj skrášliť tento priestor.

V začiatkoch šesťdesiatych rokov minulého storočia vznikol plagát, ktorý sa stal predlohou nového murálu v Liptovskom Mikuláši, teda veľkokapacitnej maľby na stene budovy. Plagát predstavoval Liptovský Mikuláš ako mesto medzi horami. Tým je mesto aj v súčasnosti a rokmi sa Liptovský Mikuláš vyprofiloval ako prirodzené turistické centrum regiónu Liptova, ktorý sa zaraďuje medzi špičku cestovného ruchu Slovenska. „Nová maľba zdobí stenu budovy na Garbiarskej ulici orientovanej na frekventovanú cestnú komunikáciu v našom meste, kde jazdia nielen domáci, ale aj návštevníci regiónu. Inšpiráciou nám bol plagát z roku 1951. Pôvodný plagát je síce staršieho dáta, ale práve mladí ľudia z nášho regiónu ho interpretovali maľbou tak, že vdýchli život obyčajnej stene. Prišli aktívne s výborným nápadom, ktorý sa podarilo v spolupráci s liptovskou umelkyňou Andreou Klvačkovou zrealizovať. Prinášame tak do mesta stenu, ktorá nielen zdobí, ale aj podčiarkuje jedinečnosť a charakter mesta Liptovský Mikuláš ako prirodzeného centra nášho regiónu," povedal primátor Liptovského Mikuláša a predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Jeseň na Liptove je najmä o turistike horskej cyklistike a Liptovský Mikuláš a jeho okolie ponúka širokú škálu možností pre bezpečné trávenie času aktívnym pohybom. Výborným doplnkom sú wellness možnosti v tunajších ubytovacích zariadeniach či akvaparkoch, kde sa dá oddychovať a naberať energia aj v prípade horšieho počasia.

„Vizuálny smog je častá téma ostatných rokov, aj preto sme radi, že sme prispeli a citlivo podčiarkli charakter Liptovského Mikuláša. Liptov by nikdy nemal taký úspech u turistov, keby sa krásne prírodné okolie nesnúbili s atrakciami, ktoré ponúkajú vyžitie počas celého roka. Najmä v týchto neľahkých časoch, keď sa tešíme z každého návštevníka v našom regióne si to uvedomujeme oveľa intenzívnejšie. Nízke Tatry, Západné Tatry, Chočské vrchy, Veľká Fatra, vysokotatranský Kriváň, ktorý je najkrajší práve z Liptova, do toho Liptovská Mara, nádherné jaskyne, atraktívne doliny, termálne pramene a veľa iných krás a atrakcií, ktoré vytvárajú z Liptova jedinečné miesto pre život aj turizmus a z Liptovského Mikuláša mesto medzi horami,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Realizácia murálu „Mesto medzi horami“ stála 3 000 eur a financovala ho Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV. Je veľký 68 m2. Vďaka patrí aj iniciátorom projektu z občianskeho združenia TO DO Liptov a Liptov Ride aj obchodu U báčika. Farby za výhodnejšie ceny zabezpečil Molotow, plošinu zapožičal Jozef Urban z Uniservis a projektor počas výstavby Michal Dobák z farebnyevent.sk. Andra „Žabka“ Klvačková zrealizovala svoj prvý murál na Liptove. Robí umenie, ktoré sa snaží cez jej nositeľov alebo ľudí, ktorí ho obklopujú dať do pohybu, tak aby umenie bolo v neustálom kontakte s ľuďmi a tým akoby žilo svoj život. S maľbou vypomáhal a videoprojekciu a video z tvorby zabezpečoval Juraj Lovás z redpoint.sk.

Autor: (ts-Región Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
15.01.2018
Einstein na Liptove
Od 17. januára do 21. marca bude každú stredu večer lákať turistov do centra Liptovského Mikuláša zaujímavý program a pestrá gastronomická ponuka.
viac
21.05.2020
V centre mesta pribudla nabíjacia stanica pre elektrobicykle
Cyklisti môžu od tohto týždňa využívať novú nabíjaciu stanicu pre elektrobicykle v centre Liptovského Mikuláša. Nabíjačka sa nachádza na Námestí osloboditeľov v blízkosti fontány Metamorfózy a ide o prvú svojho druhu v meste. Nabíjať sa na nej môžu naraz štyri bicykle.
viac
12.07.2023
Rodinný rozprávkový festival na Liptove navštívilo 17 000 ľudí
Rodinný rozprávkový festival Za siedmimi horami na Liptove prilákal tento rok 17 000 návštevníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny či Fínska. Informovala o tom Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %