Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.06.2019 09:30

Mesto od vlády očakáva investície do priemyslu i cestovného ruchu


Na snímke z TK po zasadnutí vlády SR zľava ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši, uprostred predseda vlády SR Peter Pellegrini, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, primátor mesta Stropkov Ondrej Brendza a vpravo prednosta Okresného úradu Stropkov Alfonz Veselý. FOTO TASR – Milan Kapusta.


Prvý raz v histórii zasadne v utorok v Stropkove vláda Slovenskej republiky. Do zoznamu najmenej rozvinutých okresov bol okres Stropkov zaradený 19. októbra minulého roka z dôvodu dlhodobo evidovanej vysokej miery nezamestnanosti.


Ku koncu mája predstavovala takmer 10,5 percenta. Hlavným bodom rokovania vlády bude schvaľovanie Akčného plánu okresu. Jeho cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese podporou vytvorenia 261 pracovných miest do roku 2023.       

"Dnešok vnímam ako historický okamih, keďže tu prvý raz zasadá vláda. Netajím sa, že máme určité očakávania vychádzajúce z našich priorít zohľadňujúcich potreby obyvateľov mesta i okresu. Za mesto sme si ako kľúčové vytýčili investície do rozvoja priemyslu, budovania infraštruktúry, modernizáciu športovísk a rozvoj cestovného ruchu," priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza.       

V oblasti rozvoja priemyslu by malo ísť o vybudovanie prístupovej komunikácie do priemyselného parku s priamym napojením na cestu prvej triedy. V rámci dopravnej infraštruktúry mesto pripravilo projekt východného prepojenia ulíc Nový riadok a Ul. akad. Pavlova, vďaka čomu sa sčasti odkloní doprava z frekventovanej cesty I/15.       

Ďalšou z investícií zameraných na rozvoj športu a sekundárne udržanie pracovných miest je podľa hovorcu mesta Stropkov Petra Nováka prvá etapa rekonštrukcie zastaraného zimného štadióna. Jednotlivé projekty by mali získať po 100.000 eur. Jednou z najdôležitejších priorít samosprávy je preložka spomínanej cesty.       

"Obchvat Stropkova, respektíve preložka cesty I/15, je dlhodobo pripravovaný projekt, ktorý by vyriešil jeden z najpálčivejších problémov nášho mesta. Myslím si, že teraz je vhodný čas, aby sa to dostalo aj na rokovanie vlády a pristúpilo sa k realizácii stavby. Mesto v uplynulom období splnilo všetky podmienky a v spolupráci so Slovenskou správou ciest je projekt pripravený na ďalšiu fázu," doplnil Brendza.       

Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2019 až 2023 vo výške takmer 73,85 milióna eur sa predpokladá krytie z programov spolufinancovaných z EŠIF vo výške 68,94 milióna eur. Celková výška regionálneho príspevku bude 1,94 milióna eur. Návrh uznesenia vlády SR ukladá úlohu uvoľniť ďalšie finančné prostriedky z kapitoly Ministerstva financií v sume jeden milión eur. Zasadnutie sa koná vo veľkej sále historického kaštieľa na ulici Zámockej.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2018
Mesto Stropkov vlani preinvestovalo takmer dva milióny eur
Stropkovský primátor Ondrej Brendza hodnotí uplynulý rok ako úspešný. Mesto z vlastných prostriedkov investovalo do rozvoja takmer 1,5 milióna eur.
viac
23.01.2020
Dotácia od vlády by mala zlepšiť životné podmienky v okrese
Vláda SR uvoľní v najbližších týždňoch na projekty v okrese Stará Ľubovňa 2,15 milióna eur.
viac
25.11.2020
Verejnoprávne fondy rezortu kultúry vyplácajú štipendiá
Verejnoprávne fondy začali vyplácať štipendiá z mimoriadnej pomoci Ministerstva kultúry. Predstavitelia podporných a technických profesií môžu od pondelka žiadať o dotácie na zmiernenie dopadov pandémie COVID-19.
viac
12.01.2022
Mesto Stropkov vlani zrekonštruovalo miestne komunikácie za takmer 200 000 eur
Napriek obmedzeniam v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 mesto Stropkov ukončilo v uplynulom roku viacero investičných projektov. Ako informoval hovorca mesta Peter Novák, takmer 200 000 eur bolo vynaložených na rekonštrukciu a budovanie nových chodníkov a ciest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %