Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.01.2023 04:15

Mesto otvorilo novopostavené Centrum komunitných sociálnych služieb


Ilustračná snímka.


Mesto Košice v utorok slávnostne otvorilo Centrum komunitných sociálnych služieb v mestskej časti Krásna. Jeho súčasťou je Zariadenie pre seniorov (ZpS), Zariadenie opatrovateľskej služby (ZOS), Denný stacionár a Útulok pre rodiny s deťmi.


Celková možná kapacita je 46 ľudí, prácu tu nájde dokopy 41 zamestnancov. S výstavbou začali v marci 2021 a náklady spolu s vybavením dosiahli približne 2,4 milióna eur. Magistrát pripomenul, že podobné zariadenie vzniklo v Košiciach naposledy pred viac ako 20 rokmi.

ZpS má kapacitu 14 lôžok, ZOS 12, denný stacionár ponúkne desať miest a rovnaký počet je vyčlenený aj pre útulok. "V ZpS máme kapacitu naplnenú. Od včera sme začali prijímať prvých seniorov. V útulku sú dva jednoizbové byty, v jednom je štvorčlenná a v druhom trojčlenná rodina," povedal vedúci centra v Krásnej Martin Vatra. Čo sa týka ZOS, zatiaľ zaregistrovali ôsmich klientov. Denný stacionár plánujú sprevádzkovať neskôr. V druhej polovici roka chcú spustiť aj prepravnú službu a donášku jedla pre seniorov z MČ Krásna a Nad jazerom.

Vedúca oddelenia sociálnych vecí magistrátu Eva Dudová považuje toto centrum za jedinečné najmä preto, že ponúka kombináciu služieb. Pripomenula, že mesto má jedno ZpS, a to na Garbiarskej ulici, kde je kapacita 188 klientov. Sociálne služby pre seniorov poskytujú v Košiciach aj Košický samosprávny kraj či neverejní poskytovatelia. "Aj keď je na území mesta pomerne dosť sociálnych služieb, kapacity sú nepostačujúce," uviedla s tým, že mesto plánuje otvoriť podobné zariadenie aj na Gerlachovskej ulici, kde počítajú s kapacitou 30 miest.

Celkové náklady na prevádzku centra v Krásnej by sa v tomto roku mali na základe odhadov priblížiť k sume 900 000 eur. Finančné úhrady klientov a príspevok z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR by uvedené výdavky mohli znížiť zhruba o tretinu. "Pri kolaudovaní na konci uplynulého roka sme zvažovali, či toto zariadenie v tomto ťažkom období sprevádzkujeme, či budeme mať na energie. Ale nakoniec zvíťazil sociálny rozmer a radšej sa uskromníme inde," dodal primátor Jaroslav Polaček.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
Mladí výtvarníci skrášlili oporný múr za domovom dôchodcov
Umelecky nadaní žiaci ozdobili svojimi maľbami oporný múr v Zariadení pre seniorov a domove sociálnych služieb v Dolnom Kubíne. Múr počas týždňa dobrovoľníctva premaľovala skupina pomocníkov, finálnu podobu mu dajú mladí výtvarníci, ktorí sa zapojili do jeho skrášľovania.
viac
11.10.2021
Mesto otvorilo v bývalej škôlke nové denné centrum pre seniorov
Mesto Michalovce otvorilo v poradí desiate denné centrum pre seniorov. Nachádza sa v objekte bývalej materskej školy na Vrboveckej ulici. Otvorenie sa uskutočnilo vo štvrtok 7. októbra. Informovala o tom tamojšia radnica.
viac
15.03.2022
V Trenčíne po pandemickej prestávke opäť otvorili denné centrá pre dôchodcov
Po pandemickej prestávke otvorili v pondelok (14. 3.) v Trenčíne Denné centrum na Sihoti. Trenčianski seniori tak opäť majú možnosť stretávať sa pri spoločnom programe.
viac
17.03.2023
V Košiciach otvorili veterinárne diagnostické centrum
Veterinárne diagnostické centrum vo štvrtok slávnostne otvorili v priestoroch Univerzitnej veterinárnej nemocnice v Košiciach. Centrum ponúka špecializované diagnostické vyšetrenie počítačovou tomografiou (CT) a magnetickou rezonanciou (MRI).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %