Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.05.2023 04:15

Mesto plánuje zaviesť v odpadovom hospodárstve viaceré zmeny


Ilustračná snímka.


Mesto Lučenec plánuje v odpadovom hospodárstve zaviesť viaceré zmeny, v rámci ktorých chce priniesť nový systém férových odpadov.


Zaviesť chce množstvový zber a plánuje tiež zintenzívniť vývoz triedených zložiek odpadu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Základnou zmenou v odpadovom hospodárstve má byť spôsob spoplatňovania odpadov z fixnej ceny na cenu za vývoz zmesového odpadu podľa počtu vynesených nádob. Mesto tiež plánuje postupne zintenzívniť vývoz triedených zložiek odpadu, a to najmä zeleného biologicky rozložiteľného odpadu v exponovaných mesiacoch roka. Nový systém chce v prvej fáze zaviesť pre rodinné domy.

"Zmena bude postupná, aby si obyvatelia mohli na ňu pohodlne a prakticky zvyknúť. Obyvatelia rodinných domov dostanú na nádobu na zmesový odpad čip, ktorý bude jeho unikátnym identifikátorom. Zvozová spoločnosť pri výbere odpadu automaticky zaeviduje pomocou čítačky a čipu vývoz odpadu a priradí ho k majiteľovi nádoby," vysvetlila samospráva. Ako dodala, po zavedení zmien už platiaci obyvatelia nebudú doplácať na neplatičov, systém dokáže neplatiacich občanov identifikovať a zastaviť im vývoz.

Systém férových odpadov v Lučenci má v budúcnosti fungovať i prostredníctvom aplikácie. Občania si budú môcť predplatiť počet vývozov zmesového odpadu podľa svojich potrieb a prehľad o vývoze budú môcť kontrolovať v reálnom čase. Nový systém má obyvateľov odmeňovať aj za separovanie. "V prípade, ak občan separuje pravidelne, bude mu stačiť menej vývozov zmesového odpadu, a teda bude platiť menej," dodala samospráva.

Zavedenie zmien mesto vysvetľuje rastom cien služieb v rámci odpadového hospodárstva i prognózou do ďalších rokov spojenou so zavedením mechanicko-biologickej úpravy zmesového odpadu či triedeného zberu textílií. Zmluva so spoločnosťou MEPOS, ktorá v Lučenci zabezpečuje zber odpadov v súčasnosti, sa končí začiatkom augusta, mesto tak bude na túto službu hľadať nového dodávateľa. Férový systém odpadov chce samospráva pri rodinných domoch zaviesť do praxe od roku 2024.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2020
Košeca odpreprezentuje projekt odpadového hospodárstva na medzinárodnom fóre
Inovatívny projekt odpadového hospodárstva v obci Košeca v Ilavskom okrese bude jedným zo šiestich projektov, ktoré budú Slovensko reprezentovať v medzinárodnom finále súťaže Za inovácie v politike.
viac
11.02.2021
Zvýšenou osvetou i prístupom sa mení odpadová politika v Beluši
Problematika odpadového hospodárstva je jednou z aktuálnych a dlhodobých oblastí, v ktorej musia samosprávy vynaložiť nemalé úsilie na dosiahnutie zníženia množstva odpadu a zvýšeniu podielu separácie. Dôležitú úlohu zohráva aj osveta medzi občanmi.
viac
30.11.2022
Obyvatelia rodinných domov budú od januára triediť odpad do vriec
Mesto Liptovský Mikuláš od januára mení systém zberu triedeného odpadu. Obyvatelia rodinných domov budú po novom zbierať plasty, papier, kovy a lepenku do vriec.
viac
10.06.2023
Udržateľnosť, stabilita a podpora zelenej ekonomiky je nevyhnutná
“Podpora zelenej ekonomiky a udržateľného odpadového hospodárstva je nevyhnutná,” odkazujú výrobcovia budúcej vláde.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %