Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
16.05.2020 08:00

Mesto podpísalo zmluvu na projekt k modernizácii Vajnorskej radiály


Vajnorská radiála. Snímka zdroj: (imhd.sk).


Mesto Bratislava pripravuje modernizáciu električkovej Vajnorskej radiály. Koncom apríla podpísalo kontrakt za 947 997 eur s DPH so spoločnosťou Dopravoprojekt na projektovú dokumentáciu, činnosť autorského dozoru a inžiniersku činnosť. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej na webe hlavného mesta.


Magistrát plánuje modernizovať trať v dĺžke zhruba 6,5 kilometra v úsekoch Trnavské mýto - Za kasárňou, Za kasárňou – Tomášikova, Tomášikova — Jurajov dvor, Jurajov dvor - obratisko Zlaté piesky a Zátišie – Železničná stanica Nové Mesto. „Cieľovým stavom po rekonštrukcii je zvýšenie priemernej traťovej rýchlosti, skvalitnenie a zatraktívnenie električkovej dopravy ako nosného systému MHD, skvalitnenie a zatraktívnenie príslušných verejných priestorov ulíc a námestí, ktoré súvisia či nadväzujú na úpravy električkovej trate,” píše sa v zmluve o dielo.

Hlavné mesto chce modernizáciou Vajnorskej radiály odhlučniť trať, zaviesť preferenciu MHD s inteligentným riadením dopravy. Zároveň nahradiť zastarané a opotrebované konštrukcie električkovej trate za nové a progresívne prvky. „Zabudovať antivibračné a protihlukové zariadenia, vymeniť trakčné káble, vrátane traťových rozvádzačov, realizovať nové prevádzkové zariadenia a technológie,” menuje samospráva v zmluve.

Mesto chce zvýšiť rekonštrukciou trate komfort prepravy cestujúcich a skrátiť čas prepravy. „To sa z pohľadu logistiky dopravy pozitívne odzrkadlí na možnom znížení dennej výpravy električkových vlakov a znížení finančných nákladov na zabezpečenie prevádzky električkovej dopravy,” tvrdí magistrát s tým, že zámerom je aj zvýšenie kapacity prepravovaných cestujúcich električkovou dopravou.

Kontrakt na projektovú dokumentáciu medzi hlavným mestom a firmou Dopravoprojekt bude financovaný z 85 percent z operačného programu Integrovaná infraštruktúra, desať percent pôjde zo štátneho rozpočtu a päť percent zo zdrojov mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2017
Predstavitelia ZMOL-u bojujú za modernizáciu železnice
Iniciatívu za začatie realizácie projektu modernizácie železničnej trate v úseku Paludza – Liptovský Hrádok začalo vyvíjať aj Združenie miest a obcí Liptova.
viac
17.02.2020
V tomto týždni by mali spustiť premávku električiek do Dúbravky
V Bratislave by mali v tomto týždni začať jazdiť električky po zrekonštruovanej časti Karlovesko-dúbravskej radiály až do mestskej časti Dúbravka. Predpokladá to hlavné mesto i Dopravný podnik Bratislava (DPB) presný termín spustenia premávky však zatiaľ neuviedli.
viac
20.08.2020
Mesto rokuje o termíne ukončenia rekonštrukcie karloveskej radiály
Mesto Bratislava aktuálne rokuje so zhotoviteľom stavby o termíne ukončenia rekonštrukcie Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály. Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová s tým, že v najbližších dňoch poskytne magistrát bližšie informácie.
viac
20.10.2020
Od pondelka obnovia premávku električiek do Karlovej Vsi a Dúbravky
Do Karlovej Vsi a Dúbravky budú od pondelka 26. októbra opäť premávať električky. Dopravný podnik Bratislava (DPB) obnovuje ich premávku v úseku Chatam Sófer – Pri kríži.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %