Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.08.2020 09:55

Mesto ponúka elektronické doručovanie rozhodnutí o daniach a poplatkoch


Ilustračná snímka


Mesto Žilina ponúka obyvateľom možnosť doručovania rozhodnutí o výrube daní a poplatkov aj elektronicky. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka ho môžu využiť občania, ktorí majú občiansky preukaz s elektronickým čipom a elektronickú schránku aktivovanú na doručovanie.


Pripomenul, že samospráva ako správca dane každoročne vyrubuje občanom a podnikateľom na zaplatenie rôzne druhy daní či poplatkov. "Najčastejšie daň z nehnuteľností, za psa, predajné automaty, nevýherné hracie prístroje či poplatok za komunálny odpad. Pri doručovaní rozhodnutí do vlastných rúk mesto využíva poštu, zamestnancov úradu či verejnú vyhlášku, ak nie je správcovi dane známy pobyt alebo sídlo daňovníka. Ďalším spôsobom, o ktorom vie stále málo občanov, je elektronické doručovanie do aktivovanej elektronickej schránky," uviedol Miškovčík.      

"Mnoho občanov si tento spôsob mýli s doručovaním na osobnú, súkromnú e-mailovú adresu. Mnohí si telefonicky žiadajú doručiť rozhodnutie o výrube dane na svoj e-mail, tento spôsob však neumožňuje zákon," vysvetlil vedúci ekonomického odboru Mestského úradu v Žiline Pavol Vaščák.       

Elektronickú schránku, aktivovanú na doručovanie, má v súčasnosti na území mesta približne 3000 občanov s trvalým pobytom v Žiline. "Pri zasielaní elektronických rozhodnutí do elektronickej schránky občana zasiela mesto okrem elektronického formulára aj rozhodnutie v PDF formáte (zhodné s papierovým formátom, ktoré obsahuje QR kód). Ak sa občan rozhodne využívať elektronickú komunikáciu, pri úhrade dane nemusí prísť s úradom do osobného kontaktu. Rozhodnutie, ktoré mu je doručené elektronicky, môže v pohodlí domova uhradiť bezhotovostným prevodom z účtu v banke prostredníctvom internetbankingu," dodal Miškovčík.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.05.2018
Žilina plánuje znížiť poplatky za odpad i miestne dane
Úspora približne deväť eur ročne pre štvorčlennú rodinu v Žiline. Priniesť by ju mohla zmena v poplatkoch za komunálny odpad, ktorú aktuálne pripravuje žilinská radnica.
viac
15.11.2018
Žiadosti o dotácie podajú Žilinčania už aj elektronicky
Mesto Žilina zjednoduší podávanie žiadostí o dotácie a umožní ich podávanie aj elektronicky. Po podpise memoranda o spolupráci mesta so združením WellGiving, ktoré participuje na projekte E-grantu o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.
viac
29.11.2022
Mestu Žilina chýba zhruba 10 percent rozpočtu, navrhuje úpravu daní a poplatkov
Mestu Žilina chýba v návrhu rozpočtu na rok 2023 takmer 10 miliónov eur, ktoré tvoria zhruba desať percent rozpočtu.
viac
27.01.2023
Elektronické služby mesta by po novom mali byť jednoduchšie
Elektronické služby mesta Žilina by po novom mali byť jednoduchšie a efektívnejšie. Samospráva získala viac ako pol milióna eur na skvalitnenie procesov a zníženie administratívnej záťaže pre obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa Žiliny Barbora Zigová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %