Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.01.2022 08:10

Mesto Prešov uspelo v súdnom spore s projektantom cykloželezničky


Snímka zdroj: MsÚ Prešov


Krajský súd v Prešove potvrdil rozsudok prvostupňového súdu vo veci vadného projektu týkajúceho sa stavby cykloželezničky.


Rozhodnutie už nadobudlo právoplatnosť a pre spoločnosť A.P.H. ateliér, s.r.o. tak vzniká povinnosť zaplatiť mestu Prešov zmluvnú pokutu a náhradu spôsobenej škody vo výške takmer 550 tisíc eur.

Mesto Prešov si u spoločnosti A.P.H. ateliér, s.r.o. objednalo projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie a dokumentáciu pre stavebné konanie, ktoré mali byť podkladom pre úspešnú realizáciu výstavby cykloželezničky. Zhotoviteľ, ktorým bola na základe verejného obstarávania firma Swietelsky-Slovakia spol. s r.o., predložil mestu Prešov potrebu navýšenia ceny diela o viac ako 500 tisíc eur z dôvodu nedostatkov v projekte, v dôsledku ktorých mali byť vykonané takzvané práce navyše. Projektant však pochybenie odmietol a mesto Prešov sa preto rozhodlo brániť súdnou cestou.

Mesto Prešov sa od júna 2019 domáhalo, aby súd uložil projektantovi cykloželezničky zaplatiť zmluvnú pokutu a náhradu škody vo výške 548.704,73 eur, ktorú projektant spôsobil mestu dodaním vadnej projektovej dokumentácie. Okresný súd Prešov v januári 2020 vyhovel žalobe mesta Prešov voči projektantovi cykloželezničky. Projektant následne proti tomuto rozsudku podal odvolanie, avšak Krajský súd v Prešove ho označil ako nedôvodné a potvrdil rozsudok Okresného súdu v prospech mesta Prešov.

„Po dva a pol roka trvajúcom spore s projektantom cykloželezničky sa nám podarilo dokázať, že v dôsledku chybného projektu bola mestu Prešov spôsobená viac ako pol miliónová škoda. Túto sumu budeme od projektanta bezodkladne vymáhať v plnej výške,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Odvolací súd zároveň priznal mestu Prešov nárok na náhradu trov konania v 100% rozsahu. Odvolanie voči uzneseniu Krajského súdu v Prešove už nie je prípustné. Mesto Prešov už podalo návrh na exekúciu, keďže projektant nesplnil svoju povinnosť zaplatiť v lehote stanovej v rozsudku súdu.

Autor: (ts-MsÚ Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Slovenskí škôlkari „maľujú rozprávky“
Projekt Eurorozprávky iniciovali prešovské učiteľky. Škôlkari výtvarne spracovávajú rozprávky európskych krajín.
viac
17.01.2017
Prešov získal financie na kúpu techniky na zvoz a spracovanie bioodpadu
Prešovská spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a. s. (TSmP, a.s.) bola úspešná pri podávaní projektu zo zdrojov EÚ. Z operačného programu Kvalita životného prostredia tak mesto získalo finančné prostriedky vo výške takmer 830 000 eur.
viac
27.05.2019
Požičať si bicykel bude možné aj za dobrý skutok
V Prešove v sobotu odštartoval unikátny projekt zdieľaných bicyklov, ide o pilotný projekt neziskovej organizácie Greencubator. Podľa Soni Hatokovej, ktorá je súčasťou iniciatívy, je na tomto projekte jedinečné to, že za vypožičanie bicykla sa bude dať zaplatiť aj netradične, dobrým skutkom.
viac
26.06.2020
Humenné výzve Envirofondu o vrátenie dotácie 160 000 eur nevyhovie
Mesto Humenné nevráti Envirofondu dotáciu 160 000 eur za projekt odkanalizovania Brestovskej ulice spred piatich rokov. V stredu (24. 6.) o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Uznesenie predloží primátor Miloš Meričko Envirofondu, ktorý už avizoval, že vec bude riešiť súdnou cestou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %