Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
04.04.2020 09:25

Mesto príde o štvrtinu podielových daní, pre núdznych chce zriadiť účet


Mestský úrad v Sobranciach. Snímka zdroj: (sobrance.sk).


Mesto Sobrance príde vzhľadom na súčasnú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom o štvrtinu podielových daní. Ako sa vyjadril primátor mesta Pavol Džurina, všetky mestské organizácie sa preto pripravujú na krízový režim.


Aj napriek tomu chce samospráva zriadiť bankový účet na pomoc rodinám, ktoré sa ocitnú v hmotnej núdzi.     

„Dostali sme výhľad vývoja podielových daní, čísla sú hrozivé. Pokiaľ nám štát nepomôže, mesto to nebude môcť zvládnuť. Ide o výpadok viac ako jednej štvrtiny podielových daní,” povedal Džurina s tým, že samospráva preto obmedzí svoje výdavky len na nevyhnutne nutné. Mesto samo už podniklo kroky na zníženie výdavkov mestského úradu, a to najmä v mzdovej oblasti. Keďže plat primátora môže upraviť len mestské zastupiteľstvo, Džurina informoval o tom, že hodnotou prevyšujúcou sumu jeho základného platu bude pravidelne prispievať na zmiernenie ekonomických dosahov súvisiacich s aktuálnou mimoriadnou situáciou. „Uvažujeme, aby sme zriadili zvláštny účet, na ktorý budú môcť prispievať aj občania mesta, aby sme pomohli tým rodinám, na ktoré bude mať táto mimoriadna situácia v štáte okolo nového koronavírusu ťažký dosah,” doplnil s tým, že o tom, kam budú prostriedky z účtu smerovať, bude rozhodovať komisia, ktorú mesto v tejto súvislosti zriadi.      

Samospráva tiež pristúpila k opatreniam smerujúcim k minimalizovaniu šírenia nového koronavírusu. Ešte počas minulého víkendu (28. - 29. 3.) doručili príslušníci mestskej polície a miestnej občianskej poriadkovej služby ochranné rúška do každej rómskej rodiny vo všetkých troch miestnych osadách, v utorok 31. marca za pomoci dobrovoľníkov zo Slovenského Červeného kríža ukončili distribúciu rúšok seniorom nad 65 rokov. Spolu ich tak samospráva rozdala takmer 1250.

Ako Džurina doplnil, vo štvrtok začali technické služby mesta s dezinfekciou kontajnerov na tuhý komunálny odpad, lavičiek v mestských parkoch a autobusových zastávok. Toto hygienické opatrenie budú realizovať každý druhý deň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Pri donáške jedál je nutná zvýšená hygiena, čistota a dezinfekcia
V súvislosti s možnosťou donášky jedla do domácností sa aj na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici množia rôzne témy a aj otázky obyvateľov.
viac
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
19.05.2020
Hriňová čaká výpadky príjmov z podielových daní viac ako 292 000 eur
Výpadok príjmov z podielových daní vo výške viac ako 292 000 eur očakáva v tomto roku samospráva podpolianskeho mesta Hriňová.
viac
26.06.2020
Mesto Myjava pristúpilo k viacerým ekonomickým opatreniam
Mesto Myjava pristúpilo k viacerým ekonomickým opatreniam, aby eliminovalo následky spôsobené opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %