Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
31.08.2022 07:45

Mesto Prievidza vypracuje analýzu odpadového hospodárstva


Ilustračná snímka: (tasr).


Prievidzská samospráva posúdi alternatívy budúceho nakladania s odpadmi v meste. Analýzou chce určiť, či bude odpadové hospodárstvo naďalej zabezpečovať dodávateľsky, prípadne vo vlastnej réžii alebo kombinovane.


Vypracovanie strategického materiálu odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok.

Samospráva sa pri potrebe vypracovania analýzy odpadového hospodárstva odvoláva na šírku problematiky, jej neustály vývoj a zmeny na úrovni štátu a množstvo legislatívnych, technických a organizačných vstupov, ktoré jej jednotlivé časti zahŕňajú. Rovnako tak reaguje na zvyšujúce sa náklady. "V rámci analýzy sa budú posudzovať množstvá odpadu, náklady a na základe toho bude zvolený vhodný postup. Zmluva so súčasným poskytovateľom je platná do 31. decembra 2023. Následne po tomto období je potrebné stanoviť ďalší postup. Či budeme služby zabezpečovať externe, prípadne cez vlastné mestské spoločnosti alebo kombináciou oboch možností," ozrejmila vedúca odboru stavebného poriadku, výstavby a životného prostredia Mestského úradu v Prievidzi Andrea Nikmonová.

Dokument podľa nej počíta i s posúdením zavedenia kontrolovaného množstva odpadu a na to nastavenia poplatku. "Toto sa dá jednoduchšie aplikovať pri individuálnej bytovej výstavbe. Vyžaduje si to však kódovanie, označenie odpadových nádob a následne prepojenie so zberovou technikou a aplikáciou na evidenciu," podotkla.

Na potrebu vypracovania analýzy sa mesto odvolalo aj v prípade skládky Ploštiny, doterajší prevádzkovateľ je totiž v konkurze, spravuje ju tak samospráva. "Z toho dôvodu aj mesto vykonáva kontrolu skládky, zabezpečili sme geodetické zameranie telesa starej a novej skládky, aby sme dokončili uzatvorenie novej skládky, ktoré nebolo riadne ukončené, ako i telesa starej skládky," priblížila Nikmonová.

Odpadové hospodárstvo zabezpečuje mesto už niekoľko rokov dodávateľsky, formou organizácií v zriaďovateľskej alebo zakladateľskej pôsobnosti ho zabezpečujú Handlová, Bojnice či Partizánske.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
ZMOS začína s prípravou analýzy odpadového hospodárstva
Združenie miest a obcí Slovenska začína s tvorbou analýzy, ktorá bude zameraná na problematiku odpadového hospodárstva. Ide o mimoriadne dôležitú oblasť činnosti miest a obcí, ktorá sa stále viac stretáva s problémami v aplikačnej praxi a pomerne často je vystavená novým legislatívnym zmenám.
viac
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
29.11.2021
Odpadové hospodárstvo je komplexný problém. ZMOS predstavil riešenia
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo komplexnú analýzu odpadového hospodárstva. Pohľad reflektuje na vývoj, aktuálny stav, aplikačnú prax aj nevyhnutné trendy. Spracovaný dokument vníma ako príspevok do konštruktívneho riešenia problematiky na úrovni sociálnych partnerov.
viac
05.01.2023
Prievidza si chce časť odpadového hospodárstva zabezpečiť vo vlastnej réžii
Mesto Prievidza si chce časť odpadového hospodárstva zabezpečiť vo vlastnej réžii. Založiť by na to malo novú obchodnú spoločnosť. Vyplynulo to z analýzy stavu nakladania s odpadovým hospodárstvom, ktorú si dalo vypracovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %