Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
18.03.2024 11:05

Mesto sa uchádza takmer o 1,7 milióna eur na kompletnú rekonštrukciu MŠ


Materská škola Školská ulica. Snímka: MŠ Tornaľa


Mesto Tornaľa v okrese Revúca chce zrekonštruovať materskú školu (MŠ) na Školskej ulici, na tento účel sa uchádza o dotáciu vo výške takmer 1,7 milióna eur. Cieľom samosprávy je znížiť energetickú náročnosť objektov, v rámci projektu chce využiť aj fotovoltické systémy.


Pre TASR to uviedla primátorka mesta Erika Győrfiová. "Budovy materskej školy sú staršie a majú tepelno-technické vlastnosti, ktoré už nevyhovujú súčasným normám. Realizáciou projektu dôjde k výraznému zlepšeniu energetickej hospodárnosti a úžitkových vlastností budov," skonštatovala primátorka s tým, že projekt má prispieť k zníženiu spotreby energie a nákladov na opravy a údržbu budov.         

Škôlka na Školskej ulici sa skladá z troch pavilónov, posledná rekonštrukcia sa realizovala pred vyše desiatimi rokmi, keď boli menené okná a dvere. Súčasný tepelno-technický stav budov je podľa mesta nevyhovujúci a prispieva k značným tepelným stratám a neekonomickej prevádzke objektov. Vďaka dotácii by mesto dokázalo dosiahnuť energetickú úsporu na úrovni takmer 67 percent.         

"V projekte je zahrnuté zateplenie obvodového plášťa, zateplenie strešného plášťa, výmena otvorových konštrukcií, modernizácia vykurovacieho systému, výmena vnútorného vzduchu prostredníctvom rekuperácie, modernizácia osvetlenia, inštalácia fotovoltického systému, zvýšenie kvality vnútorného prostredia a realizácia debarierizačných opatrení," vymenovala Győrfiová.         

Materská škola na Školskej ulici je v Tornali jedinou škôlkou v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, jej súčasťou sú aj dve elokované pracoviská na uliciach Rožňavská a Pri Majeri. Škôlku na Školskej ulici navštevuje takmer 120 detí, v prípade realizácie projektu samospráva očakáva len čiastočné prevádzkové obmedzenia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2019
Obec chce vybudovať detské ihrisko z dotácie, rekonštruuje i škôlku
Obec Horný bar v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu na vybudovanie detského ihriska vo výške 8500 eur cez program na podporu športu prostredníctvom Úradu vlády SR.
viac
28.11.2019
Vígľašská Huta-Kalinka vynovila materskú školu, chodia tam aj deti z okolia
Vynovená materská škola (MŠ) slúži už tento rok takmer trom desiatkam detí v obci Vígľašská Huta-Kalinka v okrese Detva. Miestna samospráva získala na jej obnovu takmer 100.000 eur z eurofondov prostredníctvom Programu rozvoja vidieka SR.
viac
01.10.2020
Turčianska knižnica na Severe sa zmenila na nepoznanie
Pobočka Turčianskej knižnice na sídlisku Sever prešla kompletnou rekonštrukciou. Investíciu vo výške viac ako 330-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.
viac
02.02.2021
Rekonštrukcia zdravotného strediska má byť dokončená v apríli
V rámci kompletnej rekonštrukcie budovy zdravotného strediska vo Veľkom Šariši tam v súčasnosti prebiehajú dokončovacie práce. Ako uviedol primátor mesta Viliam Kall, ide o úpravu vonkajších spevnených plôch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %