Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
15.08.2023 12:35

Mesto si pokuty pre električkovú trať v Petržalke zatiaľ neuplatnilo


Ilustračná snímka.


Mesto Bratislava si zatiaľ neuplatnilo zmluvné pokuty v rámci výstavby električkovej trate v bratislavskej Petržalke, v úseku Jungmannova - Janíkov dvor. Potvrdil to hovorca mesta Peter Bubla.


Ich uplatnenie voči stavebníkovi avizoval magistrát už v minulosti, a to pre nesplnenie míľnikov stavebných prác.

"K dnešnému dňu neboli pokuty ešte uplatnené. Hlavné mesto tak môže urobiť kedykoľvek počas trvania zmluvy," skonštatoval Bubla s tým, že mesto rokuje so zhotoviteľom stavby o príčinách nesplnenia všetkých troch míľnikov, ktoré neboli v pôvodne zmluvnom termíne dodržané.

Magistrát zároveň deklaruje, že práce na výstavbe električkovej trate sa zintenzívnili. Ubezpečuje, že sa pracuje na všetkých ucelených častiach stavby. Progres vidno podľa mesta na združenom moste na Rusovskej ceste či na moste cez Chorvátske rameno pri Farskom kostole Svätej rodiny. Pracovať sa má tiež na zvyšných prekládkach inžinierskych sietí či zemných prácach.

"Stavba má takmer štyri kilometre. Sú tam komplikované stavebné prvky, mnohé práce sa dejú pod povrchom. Robíme však všetko preto, aby stavba napredovala čo najrýchlejšie," poznamenal Bubla.

Magistrát však zároveň priznáva zdržanie pri niektorých objektoch. Spôsobené je najmä nepredvídateľnými podmienkami, ako napríklad nehomogénne alebo neúnosné podložie či skládky stavebného odpadu, ktoré sa odokryli počas výkopových prác. Na otázku, či je hlavné mesto naďalej presvedčené, že sa električková trať stihne vybudovať do konca septembra 2024, poukazuje na prehlásenie zhotoviteľa stavby, že termínom ukončenia výstavby je 30. september 2024.

S výstavbou trate za vyše 70 miliónov eur bez DPH začala koncom novembra 2021 vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka (spoločnosti Aldesa Construcciones Polska a Aldesa Construcciones). Väčšina nákladov má byť hradená z eurofondov. Hlavné mesto dlhodobo deklaruje, že neprepadnú. Poukazuje pritom na fázovanie projektu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2022
Práce na električkovej trati v Petržalke sa majú rozbehnúť po podpise dodatkov
Výrazne utlmené práce na predĺžení električkovej trate v bratislavskej Petržalke až po Janíkov dvor sa majú znovu rozbehnúť podľa harmonogramu zrejme až po sfinalizovaní dodatkov.
viac
09.09.2022
Mesto avizuje postupné zintenzívnenie prác na električke v Petržalke
Hlavné mesto avizuje postupné zintenzívnenie prác na výstavbe električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor.
viac
10.11.2022
Bratislava naďalej rokuje o harmonograme prác na električkovej trati v Petržalke
Rokovania o novom harmonograme stavebných prác v rámci druhej etapy električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor nie sú stále ukončené.
viac
06.06.2023
Dokončenie trate v Petržalke na jeseň 2024 potvrdil aj nový harmonogram
Výstavbu električkovej trate v bratislavskej Petržalke, v úseku Jungmannova – Janíkov dvor, by mali dokončiť do 30. septembra 2024. Potvrdzuje to aktualizovaný harmonogram prác, ktorý zverejnilo hlavné mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %