Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.07.2021 11:40

Mesto Snina chce stavať aktívny bytový dom


Pohľad na mesto Snina.


Mesto Snina chce na mieste bývalého "Titaniku" stavať energeticky nulový bytový dom.


Zámer prípravy žiadosti o finančný príspevok na projektovú dokumentáciu v rámci pripravovanej výzvy REACT-EÚ financovanej z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a tiež žiadosti v rámci výzvy na podporu inovácií a rozvoja podnikania financovaného z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu schválili mestskí poslanci na svojom utorkovom mimoriadnom zasadnutí. Obavy z výstavby na Slovensku netradičnej stavby v lokalite obývanej prevažne marginalizovanou rómskou komunitou sa podarilo rozptýliť odborníkovi na inovatívne architektonické riešenia Stanislavovi Dukátovi.

„Pôjde o pilotný projekt, pri realizácii ktorého budú použité inovatívne riešenia s cieľom ich budúcej výroby práve v meste Snina, čo vytvorí trvalé pracovné miesta napríklad pri výrobe prefabrikátov, komponentov a iných subdodávok potrebných na realizáciu takýchto stavieb,” uvádza dôvodová správa k prijatému materiálu.

Samotná konštrukcia bytového domu má byť navrhnutá tak, aby výsledkom bol energeticky nulový dom. „Aktívny dom vyprodukuje viac energie za rok, ako spotrebuje, šetrí energiu, životné prostredie a pritom poskytuje príjemnú a zdravú vnútornú klímu,” približuje tiež materiál s tým, že tepelné straty budovy majú byť takisto znížené "na minimum".

Investičný zámer vznikol na základe spolupráce pri tvorbe a realizácii projektov rozvoja mesta a Technickej univerzity v Košiciach v oblasti ekológie a pri stavebnom, urbanistickom a architektonickom rozvoji mesta. Ako vyplynulo z Dukátových slov, v pripravovanom projekte má ísť o približne 70 sociálnych bytov a tiež priestory pre občiansku vybavenosť v objekte, aký "zatiaľ na Slovensku nie je". Implementovanie inovatívnych riešení a tiež "zabývanie" bytového domu majoritou je zároveň podľa Dukáta spôsobom, ako v budúcnosti docieliť integrovanie rómskeho obyvateľstva do tradičného "sídliskového života".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2020
Nitrianska radnica sa pokúsi zabrániť výstavbe pri rieke
Takmer dve tisícky ľudí sa podpísali pod petíciu proti výstavbe na Parkovom nábreží v Nitre. Parcelu v centre mesta na brehu rieky Nitra predalo mesto ešte v roku 2007 za vyše 60 miliónov korún.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
23.03.2021
Levice získali dotáciu na energetický audit verejných mestských budov
Mesto Levice získalo dotáciu na vypracovanie energetického auditu verejných budov v jeho vlastníctve. Nenávratný finančný príspevok vo výške 43 180 eur poskytla samospráve Slovenská inovačná a energetická agentúra ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program (OP) Kvalita životného prostredia.
viac
25.05.2021
Projekt vybudovania Vážskej cyklodopravnej trasy má v župe stále zelenú
Na popredných priečkach priorít Žilinského samosprávneho kraja dlhodobo figuruje rozvoj cyklodopravy v kraji. Jej potenciál pritom župa nevidí iba v rozšírení ponuky cestovného ruchu, ale čoraz viac si uvedomuje aj význam bezpečnej prepravy na bicykloch pri dochádzaní do práce či školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %