Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.08.2020 01:20

Mesto Snina plánuje pokračovať v projektoch aj napriek kríze


Snímka zdroj: (snina.sk).


Slovenské mestá a obce sa v posledných mesiacoch musia boriť s finančnými problémami, ktoré komplikuje pandémia nového koronavírusu. Citeľný pokles príjmov očakávajú aj v meste Snina.


Situácia si vyžiada isté obmedzenia investícií, napriek tomu však mesto plánuje pokračovať v projektoch. Konštatovala to v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet.TV primátorka Daniela Galandová.      

„Za tie uplynulé štyri mesiace je ten výpadok vo výške zhruba 300 000 eur. Niektoré investičné akcie sme pozastavili a niektoré presunuli na budúci rok. Odložili sme aj splatnosť dvoch investičných úverov. Zobrali sme aj kontokorentný úver, aby sme vedeli zabezpečovať tie služby obyvateľom, ktoré sú v našej kompetencii,“ povedala primátorka. Dodala, že pri tvorbe rozpočtu na ďalší rok budú musieť prezieravo plánovať výdavky, nakoľko sa vývoj nedá presne odhadovať.

Sninská radnica sa angažuje v niekoľkých projektoch. Väčšinou ide o investičné zámery na území svojho katastra. V nasledujúcich rokoch však plánuje spoluprácu rozšíriť na širší región. Jedným z takýchto projektov má byť napríklad budovanie cyklotrasy, ktorá by mala vytvoriť bezpečný prístup turistov do Polonín.      

„V rámci výzvy Ministerstva vnútra SR - Efektívna verejná správa, realizujeme jeden projekt Integrovanej prípravy rozvoja regiónu Snina spoločne s obcami Stakčín a Ulič. Jedným z výstupov projektu je aj Smart región Snina 2030, čiže model, ako by mal tento región vyzerať o desať rokov,“ vysvetlila Galandová.

Zdôraznila, že mnohé problémy presahujú územia katastrov a preto ich samosprávy musia riešiť koordinovane. Navyše aj výzvy na dotácie projektov majú byť nastavené tak, že zasiahnu do územia širších regiónov a preto je spolupráca obcí a miest viac ako potrebná.

„Som rada, že nové programovacie obdobie sa orientuje na spoluprácu viacerých subjektov. Keď vstupovali do výziev obce a mestá samostatne, stávali sa vlastne konkurentmi v súboji o zdroje. Teraz môžeme financie získať spoločne,“ uviedla Galandová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2017
Objem eurofondov pre mimovládne organizácie sa zdvojnásobí
Zvýšenie eurofondových výziev zameraných na zlepšenie transparentnosti verejnej správy a boj s korupciou z 15 na 30 miliónov eur dnes oznámil predseda vlády Robert Fico.
viac
22.07.2020
V Dudinciach sa konalo podujatie venované kúpeľníctvu
Kúpeľné mesto Dudince hostilo celodenné podujatie venované aktuálnym problémom kúpeľníctva a smart riešeniam. Ďalšie sa uskutoční koncom augusta v Piešťanoch.
viac
19.11.2020
Pozvánka na školenie „Zelené verejné obstarávanie“
Úrad pre verejné obstarávanie pozýva verejných obstarávateľov / obstarávateľov na školenie Zelené verejné obstarávanie - papier, počítače a vozidlá, ktoré sa uskutoční on-line 27.11.2020 o 9:00 hod.
viac
01.06.2021
Na kultúrne projekty menšín rozdelil FPKNM v roku 2020 takmer 8 mil. eur
Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v roku 2020 prerozdelil finančnú pomoc v celkovej výške 7 950 311 eur, podporu získalo 1509 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %