Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
02.02.2024 02:05

Mesto vlani zaznamenalo najväčší investičný rozmach za desaťročia


Fiľakovo, snímka zdroj: FB


Vo Fiľakove v okrese Lučenec bolo v roku 2023 preinvestovaných približne šesť miliónov eur, mesto tak zaznamenalo najväčší investičný rozmach za dlhé desaťročia. Najdôležitejšou investíciou bola revitalizácia časti priemyselnej zóny, na ktorej samospráva pracovala uplynulých šesť rokov.


 Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Stavebná činnosť vo Fiľakove odštartovala už začiatkom roka 2023 na futbalovom štadióne, kde pribudli nové šatne či ošetrovňa. Na jar samospráva riešila havarijný stav strechy na pavilóne základnej školy na Farskej lúke. Rekonštrukcie sa dočkala aj fasáda Koháryho kúrie, ktorú 47. zbor Štefana Koháryho II. zo Zväzu skautov maďarskej národnosti svojpomocne opravuje už dve desaťročia. Na obnovu fasády a odkúpenie zvyšnej časti kúrie, ktorá dovtedy nebola v ich majetku, získali externú dotáciu vo výške 114.000 eur.         

"Najväčší stavebný boom zažilo mesto počas leta. Od júla sa spustili takmer naraz realizácie viacerých úspešných projektov mesta," skonštatovala Mikuš Kovácsová. Samospráva realizovala komplexnú obnovu vnútrobloku medzi ulicami Sládkovičova, Železničná a Parková, na ktorú získala takmer 494.000 eur, či výstavbu druhej etapy cyklochodníka pri priemyselnej zóne. Približne 433.000 eur mesto získalo na obnovu chodníkov na Farskej lúke a asi 331.000 eur na rozšírenie vodovodu a kanalizácie v uliciach pod Fiľakovským hradom. Z vlastného rozpočtu investovala samospráva približne 230.000 eur do výstavby novej vstupnej brány a oplotenia mestského parku.         

"Azda najdôležitejšou strategickou investíciou bola revitalizácia časti priemyselnej zóny, na ktorej mesto pracovalo posledných šesť rokov. Samospráva v októbri slávnostne odovzdala dokončenú výrobnú halu s administratívnou budovou a infraštruktúrou. Celková hodnota investície bola vyčíslená na viac ako štyri milióny eur. V súčasnosti prebiehajú kolaudačné procesy a príprava na získanie investora, ktorý by v meste vytvoril nové pracovné miesta," doplnila hovorkyňa mesta.         

V rámci veľkých investícií sa v uplynulom roku vo Fiľakove realizovala aj rekonštrukcia vybraných miestnych komunikácií, na jeseň odštartovala i obnova športovísk v parku za gymnáziom. "Popri masívnych investíciách mesta zainvestovali do infraštruktúry vo Fiľakove aj Železnice Slovenskej republiky. Po rozhodnutí o prechodnom odstavení hlavnej železničnej stanice sa počas decembra 2022 a januára 2023 pustili do obnovy schátranej budovy železničnej zastávky," dodala Mikuš Kovácsová s tým, že náklady na rekonštrukciu predstavovali približne 410.000 eur.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2016
Pozvánka do Hradného múzea vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove každého srdečne pozýva na vernisáže dvoch nových výstav do priestorov Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea.
viac
15.05.2017
Samospráva Fiľakova zamestnala 36 ľudí cez projekty rezortu práce
Spolu 36 ľudí zamestnala samospráva Fiľakova v Lučeneckom okrese cez projekty Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ako informoval primátor Attila Agócs, mesto zareagovalo na výzvu určenú pre najmenej rozvinuté okresy, ktorej cieľom je uplatnenie dlhodobo nezamestnaných na trhu práce.
viac
20.10.2017
Fiľakovo chce investovať do športu. Futbalový areál prejde zmenami
Samospráva uspela v projekte Slovenského futbalového zväzu na podporu výstavby, rekonštrukcie a dobudovania futbalovej infraštruktúry. V rámci neho mesto získalo dotáciu 25-tisíc eur, ktorú bude spolufinancovať sumou 5000 eur.
viac
06.05.2018
Do obnovy ihriska v parku investuje mesto Fiľakovo s partnermi 22-tis. eur
Celkovo 22-tis. eur investuje samospráva Fiľakova v Lučeneckom okrese do obnovy detského ihriska v tamojšom mestskom parku. V rámci rekonštrukcie bude jeho vybavenie kompletne nahradené novými prvkami. S prácami chce mesto začať v letných mesiacoch, dokončenie projektu plánuje do augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %