Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.10.2021 03:10

Mesto vráti rezortu životného prostredia takmer 220-tis. eur


Ilustračná snímka: Mesto Svidník


Takmer 220-tis. eur vráti mesto Svidník Ministerstvu životného prostredia SR. Ide o korekciu z dôvodu pochybenia pri verejnom obstarávaní v rámci projektu zberného dvora pre obce v podduklianskom regióne, ktorý mesto realizovalo ešte v roku 2009.


„Mesto Svidník bolo úspešné vo výzve a dostali sme nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako milión eur. V roku 2012 po vykonaní následnej administratívnej kontroly sa zistilo, že bolo pochybenie pri verejnom obstarávaní, a preto bola riadiacim orgánom Slovenskou agentúrou životného prostredia (SIŽP) nariadená korekcia vo výške 25 percent. Od roku 2012 až vlastne do roku 2018, keď bol mestu Svidník oznámený rozsudok Najvyššieho súdu SR, že žalobu je potrebné odmietnuť pre jej neprípustnosť, sme boli vyzvaní SIŽP na zaplatenie celkovej sumy korekcie vo výške 25 percent, čo činí takmer 220.000 eur," uviedla pre TASR primátorka Marcela Ivančová.       

Mesto podľa jej slov počas celého obdobia vykonalo všetky potrebné kroky, aby zistilo naozajstný skutkový stav.      

 "Je treba povedať, že nie sme jediným mestom, ktoré práve v tejto výzve bolo vyzvané k zaplateniu korekcie. Komunikácia z posledných dní je taká, že vlastne buď zaplatíme 220.000 eur alebo ideme do správneho konania, kedy už suma korekcie sa zvyšuje na jeden a pol násobok. Preto sme sa po zvážení všetkých dôsledkov rozhodli, že korekciu zaplatíme. Uznesenie bolo schválené na ostatnom zasadnutí zastupiteľstva, čiže v najbližšom čase pristúpime k plneniu," skonštatovala Ivančová s tým, že v posledných rokoch počítali so spomenutou sumou v rozpočte.       

"Samozrejme budú to úverové peniaze, takže určite nám budú chýbať niekde inde. Viem si predstaviť, že by sme za nich kúpili nové zberné vozidlo pre technické služby," dodala primátorka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
05.04.2018
Envirorezort podporuje aj riešenie biologicky rozložiteľného odpadu
Riešenie odpadového hospodárstva, biologicky rozložiteľného odpadu či zberné dvory v obciach. Aj toto sú priority Ministerstva životného prostredia SR. Pri oboznámení sa s fungovaním zberného dvora v obci Oborín v Michalovskom okrese to vo štvrtok uviedol minister László Sólymos).
viac
29.03.2020
J. Budaj: S novým týždňom sa opäť otvoria aj zberné dvory
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na základe záverov z ústredného krízového štábu povolil od pondelka (30. 3.) prevádzku zberných dvorov na Slovensku. Stalo sa tak na základe návrhu ministra životného prostredia Jána Budaja.
viac
29.01.2024
MŽP vyhlásilo výzvu na podporu triedeného zberu a zberných dvorov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo v pondelok výzvu na čerpanie finančných prostriedkov na podporu triedeného zberu komunálnych odpadov prostredníctvom budovania a rozširovania zberných dvorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %