Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.09.2019 09:20

Mesto zavádza nový systém vymáhania nedoplatkov na miestnych daniach


Ilustračná snímka, zdroj: shutterstock


Hlavné mesto Bratislava zavádza nový systém vymáhania nedoplatkov. Ako jedno z prvých miest na Slovensku pristupuje k systému elektronických daňových exekúcií.


Cieľom je podľa magistrátu, aby tí, ktorí poctivo platia miestne dane, nedoplácali na tých, ktorí sa ich plateniu vyhýbajú. S vymáhaním nedoplatkov začne mesto v najbližších dňoch.       

"Doba, za ktorú bolo možné doteraz zablokovať účet dlžníka, bola od vzniku právoplatného exekučného titulu približne šesť týždňov. Odteraz sa budeme baviť v ideálnych prípadoch o niekoľkých minútach, čo vymáhanie nedoplatkov výrazne zefektívni," zhodnotil hovorca Bratislavy Peter Bubla.       

Znížia sa tým zároveň aj náklady na exekúcie, preto bude môcť mesto vymáhať aj nižšie nedoplatky. "Doteraz totiž iba náklady na poštovné pri vymáhaní dlhu od jedného dlžníka boli cca 40 eur," priblížil Bubla s tým, že mesto by takto podľa odhadov mohlo oproti aktuálnemu stavu získať ročne navyše o 0,5 – 1 milióna eur.       

Magistrát preto vyzýva občanov, aby si v prípade, že si nevyzdvihli doručené zásielky, či už na pošte alebo v svojich elektronických schránkach, skontrolovali, či nemajú voči hlavnému mestu podlžnosti a vyhli sa exekúcii na účtoch. Ak si potrebujú overiť, že nemajú na miestnych daniach nedoplatky, môžu kontaktovať oddelenie miestnych daní na spoločnom telefónnom čísle +421 259 356 111. Urobiť tak môžu aj priamo na webových stránkach, či už v súvislosti s daňou z nehnuteľnosti fyzických a právnických osôb, daňou za užívanie verejného priestranstva, daňou za ubytovanie alebo v súvislosti s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Samospráva chce nedoplatky vymáhať efektívnejšie
Samospráva Fiľakova na juhu Lučeneckého okresu plánuje riešiť otázku nedoplatkov efektívnejšie než doteraz. Podľa predstaviteľov mesta ich mienia v niektorých prípadoch vymáhať bez exekútora a sami siahnu na príjmy dlžníkov.
viac
12.06.2016
Daňoví poplatníci dlhujú mestu desaťtisíce eur
Pohľadávky vrábeľskej radnice voči daňovým poplatníkom sa vlani v porovnaní s rokom 2014 takmer zdvojnásobili.
viac
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
07.06.2022
Neplatičom daní nechá mesto zadržať vodičský preukaz
Mesto Vranov nad Topľou pristupuje k novému spôsobu vymáhania daňových nedoplatkov, dlžníkom nechá zadržať vodičský preukaz. Umožňuje mu to novela zákona o správe daní účinná od januára 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %