Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
23.01.2023 12:35

Mesto zvýšilo miestne dane a poplatky na tento rok


Mestský úrad v Zlatých Moravciach.


Poslanci Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov v roku 2023.


"Sociálne opatrenia vlády, rodinný balíček a schválený daňový bonus výrazne znížili príjmy z podielových daní, ktoré budú samosprávam chýbať pri poskytovaní najdôležitejších základných služieb občanom. Aby mesto v nadväznosti na ekonomicko-energetickú krízu a prijatú legislatívu aspoň čiastočne vykrylo výpadok príjmu, bolo nútené prijať opatrenia v podobe zvýšených miestnych daní a poplatkov na rok 2023," zdôvodnila samospráva.

Pri poslednej úprave sadzieb dane z nehnuteľností v roku 2019 bolo schválené postupné zosúladenie sadzieb dane tak, aby sadzby dane zo stavieb nepresiahli desaťnásobok najnižšej sadzby dane určenej vo VZN. Rozdiel sadzieb v roku 2022 bol 11,46-násobok. "Túto úpravu sme boli povinní premietnuť do VZN najneskôr v roku 2023 a mesto túto zákonnú povinnosť splnilo. Napriek priemernému 40-percentnému zvýšeniu sadzieb dane na rok 2023 patrí mesto Zlaté Moravce stále medzi okresné mestá s najnižšími sadzbami dane z nehnuteľností," uviedla Renáta Kordošová, vedúca oddelenia miestnych daní a vymáhania pohľadávok na mestskom úrade.

Ročná sadzba dane za rodinný dom a byt sa zvýšila z pôvodných 0,205 eura za meter štvorcový na 0,30 eura. Pri priemernej výmere rodinného domu 130 metrov štvorcových daň stúpne o 12,35 eura. V prípade bytu s priemernou výmerou 70 metrov štvorcových bude daň vyššia o 6,65 eura. Sadzba dane za garáž sa zvýšila z 0,841 eura za meter štvorcový na jedno euro.

Zvýšenie vo výške 30 percent sa dotkne aj dane za psa. V rodinnom dome stúpne daň za psa zo šesť eur na osem eur ročne, v bytovom dome je daň zvýšená z 35 na 45 eur ročne. Po dobu 12 mesiacov je oslobodený od dane pes, ktorého si osvojila fyzická osoba z útulku.

Zdražovaniu sa nevyhol ani poplatok za zmesový komunálny odpad. Paušálny poplatok bol schválený vo výške 30 eur na obyvateľa na rok. Obyvatelia starší ako 62 rokov zaplatia poplatok vo výške 22 eur za osobu a rok. K zvýšeniu poplatku dochádza z dôvodu enormného zvýšenia nákladov spojených s odpadovým hospodárstvom spôsobených nielen nárastom inflácie a zvyšovaním cien energií, skonštatovala Kordošová. Technické služby mesta majú podľa jej slov neprimerane vysoké dodatočné náklady na likvidáciu obrovského množstva nevytriedeného odpadu, ktorý hromadia niektorí obyvatelia pri kontajneroch vedľa bytových domov alebo na iných miestach v meste, ktoré nie sú na uloženie odpadu určené.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2019
Po Nitre a Šali zvyšuje poplatky aj mesto Zlaté Moravce
Obyvatelia Zlatých Moraviec od budúceho roka zaplatia viac za likvidáciu komunálneho dopadu i na daniach z nehnuteľností. Zmeny všeobecne záväzných nariadení odsúhlasilo na konci októbra mestské zastupiteľstvo.
viac
08.11.2019
Trenčín zvýši dane a poplatky, dôvodom sú legislatívne zmeny
Mesto Trenčín zvýši v budúcom roku dane z nehnuteľnosti o 35 %, poplatok za komunálny odpad stúpne o 10 %. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.
viac
15.12.2022
Od roku 2023 zvyšuje kúpeľné mesto viaceré dane a poplatky
Dosahy energetickej a finančnej krízy, nárast cien tovarov, služieb, materiálov a legislatívne zmeny priviedli mesto Piešťany k nutnosti zvýšenia miestnych daní a poplatkov. Návrhmi sa zaoberalo utorkové zasadnutie mestského zastupiteľstva.
viac
03.01.2023
Obyvatelia mesta zaplatia viac za nehnuteľnosti, odpad i psy
Obyvatelia Fiľakova zaplatia v roku 2023 za nehnuteľnosti, odpad či psy viac. Samospráva pre zvýšené náklady a infláciu pristúpila k zvýšeniu viacerých miestnych daní a poplatkov, poslanci mesta zmeny schválili na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %