Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.03.2017 10:41

Mestské múzeum pripravilo tvorivé dielne Čaro drotárstva


Ilustračná snímka: (int).


Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre pripravilo v spolupráci s Galériou Drotárie v priestoroch múzea tvorivú dielňu pod vedením umeleckých drotárov Jozefa Šaba a Jozefa Mačicu.


Vytvoriť predmety z drôtu od jednoduchých srdiečok, cez zvieratá až po postavy nie je také ľahké, ako sa možno na prvý pohľad zdá. Ich výroba môže trvať niekoľko desiatok minút až po dobu niekoľkých mesiacov.

Pri výrobe sa používajú napr. medené, mosadzné, pozinkované, strieborné, zlaté drôty rôznej hrúbky od tenkých ako vlas až po drôty, ktoré sa nedajú zohnúť rukou. Pri práci sa používa navíjačka a kliešte, ktorými sa drôt delí a tvaruje. Spravidla sa však používajú tri hrúbky drôtov. Najhrubší na konštrukciu, stredný na výplet a najtenší na šitie. Techniky výpletov sa líšia v náročnosti, ale hlavne každá technika vyzerá inak a treba ich s citom kombinovať.

Ak vás drôtovanie oslovilo a možno by ste sa mu chceli v budúcnosti venovať, máte jedinečnú možnosť vyskúšať si ho 15. 3. 2017 od 10:30 – 15:00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach pod vedením skúsených umeleckých drotárov Jozefa Šaba a Jozefa Mačicu. Naučia vás vytvoriť jednoduché srdiečko a navyše sa môžete zapojiť i do projektu Drôtované Slovensko, kde si na mape Slovenska z drôtu môžete vypliesť drôtom kúsok Vášho rodného kraja, do ktorého potom drotári vyznačia značkami, kde žili a žijú dodnes drotári.

 

Autor: (Ľubica Packová-Zahradárová, Ponitrianske múzeum)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2016
Stretnutie drotárskych majstrov
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje v dňoch 16. – 17. 9. 2016 v areáli Budatínskeho hradu jubilejný XXV. ročník celoslovenského workshopu s medzinárodnou účasťou.
viac
09.03.2017
Divadelný marec v Žilinskom kraji
Okrem širokého spektra výstav, prednášok, besied, tvorivých dielní či súťaží a iných podujatí si kultúrne inštitúcie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravili v marci program aj pre divadelných nadšencov.
viac
25.07.2017
Jarmočný týždeň v Stropkove otvorí rezbársky plenér
Nádvorie historického kaštieľa v Stropkove sa počas nadchádzajúceho jarmoku zmení na tvorivú rezbársku dielňu. Mesto v spolupráci s poľskou Korczynou pripravujú realizáciu zaujímavého projektu pod názvom Karpatský plenér dreveného umenia.
viac
07.08.2017
Otvorenie výstavy palóckeho prelamovaného nábytku
V rámci osláv Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo otvorí Hradné múzeum vo Fiľakove jedinečnú výstavu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %