Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
07.02.2023 04:15

Mestskú knižnicu komplexne zrekonštruujú


Mestská knižnica Ľudovíta Štúra v Bánovciach nad Bebravou.


Mestská knižnica Ľudovíta Štúra v Bánovciach nad Bebravou prejde v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.


Na realizáciu investície získalo Bánovské kultúrne centrum nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške takmer 190 000 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu. Informovala o tom bánovská radnica.

"Prostredníctvom rozsiahlej rekonštrukcie interiéru získa knižnica funkčné, dôstojné a reprezentatívne priestory nielen pre uchovávanie knižničného fondu, ale najmä pre stretávanie sa, čerpanie vedomostí, rozvíjanie fantázie a podnetné podujatia," skonštatovala radnica.

Cieľom projektu pod názvom Moderná knižnica Ľudovíta Štúra  je podľa nej zmodernizovať existujúcu budovu knižnice, jej vnútorné priestory a zariadenie, ako i zlepšiť hygienické podmienky pre návštevníkov i zamestnancov.

"Stavebno-technickými úpravami sa odstránia lokálne statické poruchy a zlepší sa životnosť budovy. So zámerom skvalitniť a zefektívniť využívanie služieb pristúpime k úprave dispozičného riešenia. Jasne sa oddelia komunikačné priestory od čitateľských miestností, rozšíria sa skladové priestory a nová bude aj miestnosť na konanie besied a podujatí," priblížila samospráva.

Modernejší vzhľad sa podľa nej dosiahne vďaka povrchovým úpravám stropu, stien i výmene podlahy. "Zabezpečením bezbariérovosti vstupu a vytvorením miestnosti pre imobilné osoby sa priestory sprístupnia osobám s obmedzenou schopnosťou pohybu. Rekonštrukcia myslí na sociálne zariadenia i na zlepšenie vzduchotechniky," doplnila.

NFP vo výške 189 769,45 eura získalo Bánovské kultúrne centrum v rámci výzvy Ministerstva kultúry SR, ktorá je zameraná na podporu udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií. "Projekt je aktuálne vo fáze verejného obstarávania, výzvou do budúcich rokov zostane úprava fasády a exteriéru budovy knižnice," dodala radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.04.2018
Bánovská samospráva zaplatí za rekonštrukcie ciest a chodníkov viac
Bánovská samospráva zaplatí za opravy a rekonštrukcie miestnych komunikácií vyššiu sumu, ako pôvodne predpokladala. Zvýšenie nákladov z 1,1 milióna eur o viac ako 300.000 eur vyplynulo z požiadaviek radnice a s nimi súvisiaceho verejného obstarávania na dodávateľa prác.
viac
12.06.2018
Bánovce nad Bebravou chcú postaviť kompostáreň na biologicky rozložiteľný odpad
Bánovce nad Bebravou majú záujem na pozemkoch v Dežericiach (okres Bánovce nad Bebravou) postaviť kompostáreň na biologicky rozložiteľný odpad (BRO). K dispozícii by mala byť nielen pre mesto, ale i okolité obce.
viac
25.05.2020
Samospráva začína s modernizáciou budovy polikliniky
Jednou z dvoch veľkých investičných akcií spolufinancovaných z eurofondov, ku ktorým mesto Dubnica nad Váhom v roku 2020 pristupuje, je rekonštrukcia polikliniky.
viac
30.06.2020
Vo viacerých lokalitách mesta začali s opravami ciest
Samospráva Bánoviec nad Bebravou začala v týchto dňoch s opravou povrchov cestných komunikácií. Práce vo viacerých častiach mesta zabezpečuje takzvanou tryskovou metódou, informovala radnica v tlačovej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %