Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.09.2018 01:05

Michal Sýkora: Kvalitu samosprávy ovplyvní aj predvolebná kampaň


Michal Sýkora, predseda ZMOS. Snímka: (red)


Pred novembrovými komunálnymi voľbami nás čaká obdobie volebných kampaní, ktorých priebeh ovplyvní nielen výsledky volieb do orgánov miest a obcí, teda personálne obsadenie pozícií primátorov, starostov a zloženie zastupiteľstiev, ale aj samotnú kvalitu miestnej územnej samosprávy v ďalších rokoch.


Štýl vedenia predvolebných kampaní mnohé naznačí o pripravenosti kandidátov viesť obce a mestá, spolurozhodovať a riešiť problémy. Ukáže mieru schopnosti viesť kultivovaný dialóg, spájať ľudí pre dobré myšlienky, ale aj to, do akej miery sú kandidáti zorientovaní v pomerne širokej problematike miestnej územnej samosprávy, v jej kompetenčnej výbave a skutočných možnostiach miest a obcí zabezpečovať všestranný rozvoj územia s prihliadnutím na oprávnené potreby svojich obyvateľov a povinnosti vyplývajúce tak z originálnych kompetencií, ako aj z preneseného výkonu štátnej správy.

Vstupujeme do obdobia, ktoré pred štyrmi rokmi mnohí kandidáti využili na osobnú sebaprezentáciu, polarizáciu verejnej mienky, urážky súperov a klamanie voličov. Nič z toho miestna územná samospráva na svoj rozvoj nepotrebuje. Tento prístup negarantuje vyššiu volebnú účasť, ale nabúrava medziľudské vzťahy v komunitách a profesionálne vzťahy medzi kolegami. Namiesto harmónie, serióznosti a úprimnosti ponúka osobné ataky, osočovanie a urážky.

Miestna územná samospráva dlhodobo patrí medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie na Slovensku. Potvrdil to aj júlový prieskum agentúry FOCUS, v ktorom dôveru voči miestnej samospráve v mestách a obciach vyjadrilo 65,2 % respondentov. Dôveryhodnosť je silný sociálny kapitál, ktorý sa získava veľmi ťažko a iba dlhoročnou tvrdou prácou, otvoreným prístupom a konkrétnymi výsledkami. Nesmieme ju stratiť.

Preto si už teraz, v čase volebných kampaní pred novembrovými komunálnymi voľbami, treba veľmi dobre zvážiť spôsob vedenia kampaní, štýl komunikácie a silu argumentov, lebo to všetko ovplyvní výsledky volieb, následnú harmóniu medziľudských vzťahov i kvalitu rozhodnutí miest a obcí v novom volebnom období.

Sústreďme sa na to, aby samospráva naďalej zvyšovala svoju dôveryhodnosť. V tomto predvolebnom období to nezávisí len od jej volených predstaviteľov, ale aj od prístupu jednotlivých kandidátov.

Obecne noviny č. 37-38/2018

Autor: Michal Sýkora, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
ZMOS podpísalo Memorandum so spoločnosťou Dr. Josef RAABE Slovensko, s.r.o
Spoločným menovateľom spolupráce bude podpora, zvyšovania povedomia a informovanosť zriaďovateľov škôl a školských zariadení z oblasti školstva.
viac
18.05.2017
Druhý deň rokovania 28. snemu ZMOS
Druhý deň rokovania 28. snemu 18. mája otvoril podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí, starosta Santovky Ľubomír Lörincz. Zo zdravotných dôvodov v úvodnej časti rokovania nebol prítomný predseda ZMOS Michal Sýkora.
viac
22.09.2017
Systém informatizácie by mal na celom Slovensku fungovať do piatich rokov
Princíp jedenkrát a dosť v oblasti informatizácie na úradoch by mal v súčasnosti platiť v Slovenskej republike už v 2100 mestách a obciach. V priebehu ďalších piatich rokov by to malo byť na území celého Slovenska. Uviedol to na tlačovej konferencii ZMOS výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
07.12.2020
Konferencia o budúcnosti Európy sa musí robiť inak
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo rezortu zahraničných vecí pripomienky k pripravovanej dlhodobej Konferencii o budúcnosti Európy v Slovenskej republike.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %