Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
28.02.2022 08:00

Miestna územná samospráva potrebuje vylepšenie


ZMOS.


Miestna územná samospráva potrebuje vylepšenie. Konštatuje to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré prišlo s viacerými návrhmi týkajúcimi sa konkrétnych parametrov jej modernizácie.


Ich správnosť potvrdzuje podľa združenia aj správa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorá upozorňuje na viaceré problémy malých obcí a samospráv do 500 obyvateľov pri hospodárení či verejnom obstarávaní.

"Správa NKÚ potvrdila správnosť našich návrhov, ktoré sa týkajú konkrétnych parametrov modernizácie miestnej územnej samosprávy. Tá dnes nepotrebuje reformu, ale vylepšenie, ktoré bude reagovať aj na chybné nastavenie pôvodnej reformy, ktoré počas takmer 20 rokoch neboli opravené," uviedol Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS.

Združenie napríklad navrhuje odstupňovanie kompetencií, keďže ich množstvo nemôže byť na pleciach malej obce a zároveň okresného, krajského či hlavného mesta. Zdôrazňuje tiež potrebu systematickej podpory medziobecnej spolupráce či vytvorenie špeciálnej kategórie samospráv, teda tzv. štatutárnych miest, kam by mali patriť tie mestá, ktoré sú zapísané v zozname UNESCO.

ZMOS tiež navrhuje zavedenie integrovaného modelu, v rámci ktorého budú okresné úrady súčasťou okresných miest a bývalé krajské úrady, ktoré sa nazývajú okresnými úradmi v sídle kraja, by boli pod strechou vyšších územných celkov. Jeden z návrhov sa týka hlavného kontrolóra a vytvorenia špeciálneho zákona tak, aby nebol "produktom politickej vôle zastupiteľstiev."

Pripomína tiež, že do Plánu obnovy a odolnosti SR presadilo pilotný projekt Centier zdieľaných služieb. Ambíciou je pilotne vytvoriť minimálne 22 takýchto centier, kde budú pod jednou strechou viaceré odborné profesie pre viaceré obce, čím bude predmetnú agendu vykonávať odborne zdatná osoba. "Očakávame, že rezort vnútra, ktorý gestoruje návrh centier zdieľaných služieb, nastaví presne takto parametre udomácnenia centier zdieľaných služieb v prostredí mikroregiónov," doplnil Kaliňák.

NKÚ upozorňuje v rámci kontrol hospodárenia malých obcí a samospráv do 500 obyvateľov na viaceré pochybenia. Ide napríklad o nedostatky v účtovníctve, pri nakladaní s majetkom či verejnom obstarávaní. Kontrolóri tiež poukazujú na problémy viacerých obcí zvládnuť hospodárenie i rozpočtové pravidlá. Vážnym rizikom je tiež nefunkčný systém vnútornej kontroly.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
26.11.2020
Len aby sme si neublížili
Na Slovensku stále častejšie počúvame o potrebe modernizácie samosprávy.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
25.02.2022
Nefunkčný systém vnútornej kontroly znamená vážne riziko pre každú obec
Malé samosprávy, obce do 500 obyvateľov sa boria s finančným, ale aj personálnym poddimenzovaním a napriek pozitívnym výnimkám mnohé pri dodržiavaní zákonov zlyhávajú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %