Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.12.2017 09:25

Mikulášske oslavy v Liptovskom Mikuláši


Pozvánka.


Traduje sa, že sv. Mikuláš dal trom dievčatám do výbavy tri vrecká zlata, aby ich zachránil pred chudobou a urobil ich šťastnými, pretože sa nemohli vydať, keďže nemali veno. Z tejto povesti sa dostal Mikuláš s mešcami ako patrón hlavného kostola na námestí priamo do mestského erbu.


Už v erbe je teda začiatok tradície obdarúvania darčekmi, ktorú si mesto v súčasnosti prenieslo aj do tradičných podujatí. Na námestí v Liptovskom Mikuláši preto na Mikuláša nikdy nechýba mikulášsky domček. V ňom počas dvoch dní sídli Mikuláš, anjel aj čert. Deti sa s nimi môžu odfotiť, porozprávať Mikulášovi svoje tajné želania a dostanú aj sladkosť.

Oslavy Mikuláša v meste trvajú spravidla tri dni v podobe Mikulášskeho jarmoku. Jeho korene siahajú do dávnej minulosti, keď ešte v polovici 14. storočia šľachtic Pongrác získal od kráľa Ľudovíta I. povolenie konať v Liptovskom sv. Mikuláši trh. Od roku 1508 sa konali pravidelne jarmoky práve v období sviatku sv. Mikuláša a túto tradíciu mesto vzalo pod svoje krídla v 90. rokoch, odkedy sa zachovala.

Trojdňový Mikulášsky jarmok sa tento rok začína 7. decembra a jeho slávnostné oficiálne otvorenie bude v piatok 8. decembra o 16:30 hod. na Námestí osloboditeľov. Jarmok je známy tradičnými chuťami a vôňami, ľudia ho radi navštevujú kvôli vychýrenej remeselníckej uličke, kde môžu vidieť typické slovenské remeslá, remeselníkov, ich výrobky a remeselnícke umenie priamo v akcii.

Na námestie každoročne láka ľudí aj kultúrny program, vždy sú to známe kapely a hudba rôznych žánrov, tento rok to budú napríklad folkloristi z Ďumbiera, Heľenine oči či tanečná skupina Freeze. Okrem toho Mikulášsky jarmok sprevádzajú aj podujatia ako adventné koncerty, predvianočné muzikály či interaktívne rozprávky na mikulášsku nôtu.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Mikulášsky jarmok odštartuje zimnú sezónu v Mikuláši
Tradičný Mikulášsky jarmok, ktorý sa bude konať od 1. do 3. decembra v Liptovskom Mikuláši, sa bude niesť v znamení bohatého kultúrneho a spoločenského programu.
viac
07.06.2017
Snina pri príležitosti výročia predstaví vlastnú mincu i pieseň
Sninská samospráva sa pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste rozhodla pripraviť pre svojich obyvateľov možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Mesto bude zároveň reprezentovať aj nová pieseň. Obe zaujímavosti predstaví verejnosti už tento piatok (9. 6.).
viac
18.09.2017
Fest zemiakov na Liptove
Liptov je známy nielen bryndzou, ale aj zemiakmi. Podujatie Švábkafest bude v piatok 22. septembra v centre Liptovského Mikuláša venované práve im.
viac
03.12.2022
V historickom centre Liptovského Mikuláša rozsvietili vianočný strom a výzdobu
Vianočnú výzdobu a hlavný vianočný strom v historickom centre Liptovského Mikuláša rozsvietili v piatok popoludní. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Dodala, že vianočným stromom je približne 15 metrov vysoká a 30 rokov stará jedľa zo Starého Mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %