Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.02.2021 10:40

Ministerstvá školstva a práce podporia základné umelecké školy


Ilustračná snímka.


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR spoločne vyčlenili 20 miliónov eur na udržateľnosť zamestnanosti pedagogických a nepedagogických zamestnancov v základných umeleckých školách.


Príspevok pochádza zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Ľudské zdroje na roky 2014 – 2020. Informoval o tom odbor komunikácie rezortu školstva.

„Minulý rok sme na udržanie miest v materských školách vyčlenili finančný balík 60 miliónov eur. Už vtedy sme hľadali cesty, ako pomôcť aj základným umeleckým školám. Na udržanie miest sme v spolupráci s rezortom práce dokázali nájsť 20 miliónov eur,” priblížil minister školstva Branislav Gröhling. Zároveň považuje za dôležité, aby sa okrem klasického vzdelávania žiakov podporoval aj rozvoj záujmov, nadania a talentu mladých ľudí. „Na to by sme nemali zabúdať ani v čase koronakrízy. Nechceme, aby koronakríza a s ňou spojený pokles podielových daní ohrozili rozvoj talentu mladých ľudí a preto sme presadili tento projekt,” doplnil.

Finančná pomoc bude realizovaná formou národného projektu Podpora udržania zamestnanosti v základných umeleckých školách. V gescii ho má rezort práce. Cieľom projektu je úhrada príspevku časti mzdy zamestnanca vo výške 80 percent hrubej mesačnej mzdy. Jeho maximálna výška predstavuje 1100 eur na jedného zamestnanca na mesiac. Táto kompenzácia je za obdobie trvania mimoriadnej situácie od 13. marca do 30. júna 2020.

Podporených bude môcť byť 6192 zamestnancov a 716 základných umeleckých škôl (vrátane elokovaných pracovísk). O finančnú pomoc  budú môcť žiadať základné umelecké školy s právnou subjektivitou a zriaďovatelia, ak základná umelecká škola nemá právnu subjektivitu, od 1. marca do 30. júna cez portál slovensko.sk.

Finančný príspevok bude poskytovať miestny príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, v ktorého územnom obvode zriaďovateľ a zamestnávateľ udrží pracovné miesta alebo iný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny určený Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2020
Podpora udržania zamestnanosti v materských školách
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo oznámenie o možnosti uchádzať sa o finančnú podporu v rámci projektu „Podpora udržania zamestnanosti v materských školách“ s alokáciou 86,31 mil. eur.
viac
04.01.2021
Fond na podporu športu: Prvá výzva zverejnená!
Športové organizácie, obce a vyššie územné celky sa môžu uchádzať o finančné zdroje na podporu a rozvoj športu v rámci historicky prvej výzvy svojho druhu. Podávanie žiadosti začína od 15.2.2021 a končí 1.3.2021.
viac
18.03.2021
Do Centrálneho krízového fondu TTSK prispievajú obce 0,5 eura na obyvateľa
Centrálny krízový fond (CKF), ktorý od roku 2009 pomáha v mestách a obciach Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) kompenzovať straty spôsobené živelnými pohromami, prispel vlani sumou 88 500 eur 24 miestnym samosprávam na refundáciu nákladov súvisiacich s pandémiou ochorenia COVID-19.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %