Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
19.01.2024 10:05

Ministerstvo dopravy upraví dva zákony kvôli výstavbe diaľnic


Snímka zdroj: ZMOS


Úprava stavebného zákona, ako aj zákon o strategických investíciách majú výrazne zjednodušiť povoľovacie procesy. Slovensko je stigmatizované neschopnosťou dostavať strategické investície a niektoré úseky diaľnic, čo by mali obidve legislatívy zmeniť.


Uviedol to na tlačovej konferencii minister dopravy Jozef Ráž. „Vzhľadom na úroveň pripravenosti, ako aj povoľovacích procesov za minulej vlády zjavne nedošlo k dohode. V tejto oblasti bola pripravenosť takmer nulová. Podobná situácia bola aj na centrálnom úrade. To, čo by nasledovalo od 1. apríla by bol kolaps," priblížil Jozef Ráž.

Rezort spravil viacero zmien, ktoré majú pokryť obdobie od 1. apríla tohto roka do 1. apríla nasledujúceho roka. „Realizujeme zmeny, ktoré pomôžu občanom, podnikateľom, samosprávam a štátnej správe. Snažili sme sa, aby všetky pripomienky a záujmy boli do zmien zahrnuté. Bude dôležité, aby tento zákon prešiel aj parlamentom. Neviem si predstaviť tragédiu, ktorá nastane, ak ním neprejde," dodal Jozef Ráž.

Zákon o strategických investíciách má podľa neho zrýchliť a uľahčiť procesy pri investíciách, ktoré sú pre Slovensko významné a strategické. Dodal, že v súčasnosti nie je možné povoliť mnoho stavieb pre vylepšovanie smerníc EÚ nad rámec toho, čo je ich účelom.

Priznal, že v tomto prípade nie je úplný konsenzus naprieč celým spektrom, avšak plánuje pracovať so všetkými vyjadreniami v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK). „Je potrebné povedať, že celý tím tohto rezortu dával pozor na to, aby sme sa nedostali do konfliktu s ústavnými právami občanov. Tam, kde sme sa snažili lehoty skrátiť, sme ich skracovali na strane štátu," doplnil šéf rezortu.

Stavebnú legislatívu žiadalo zmeniť aj Združenie miest a obcí Slovenska. „Stavebná legislatíva je dnes predložená aj so zásadnými pripomienkami. Ak sa prijme, tak po 1. apríli tohto roka na Slovensku nenastane chaos," uzavrel predseda ZMOS Jozef Božik.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
Prvé stretnutie predsedu ZMOS s ministrom dopravy k výstavbe nájomných bytov
Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal v piatok 7. augusta 2020 navštívil Okres Ružomberok v rámci kontrolného dňa na výstavbe úseku diaľnice D1 Ivachnová - Hubová.
viac
08.10.2020
ZMOS požaduje prevod pozemkov pre samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje pri novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, aby bolo samosprávam umožnené získať pozemky štátu pre konkrétnu investičnú výstavbu.
viac
10.10.2020
ZMOS požaduje prevod pozemkov na výstavbu bytov a sociálnych zariadení
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje pri novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, aby bolo samosprávam umožnené získať pozemky štátu pre konkrétnu investičnú výstavbu.
viac
17.05.2021
ZMOS požaduje od štátu, aby financoval objednané
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministrovi dopravy a výstavby požiadavku na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy. Štát namiesto toho, aby doplatil objednané ešte krátil objem peňazí. Mestá a obce sú preto nútené porušovať zákon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %