Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.02.2021 12:40

MK SR chce pokračovať v zapájaní nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva


Obnova hradnej zrúcaniny Revište neďaleko Žarnovice dala prácu takmer dvadsiatke nezamestnaných. Snímka zdroj: (tasr).


Rezort kultúry rokuje s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o finančnej podpore pre projekt.


Ministerstvo kultúry naďalej rokuje o zabezpečení podpory nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva. Slovensko patrí medzi krajiny s bohatou kultúrnou tradíciou a veľkým počtom pamiatok. Osobitné miesto patrí ruinám hradov, o ktoré sa ostatných desať rokov pomáhali starať aj nezamestnaní prostredníctvom národného projektu.

Slovensko patrí medzi krajiny s bohatou kultúrnou tradíciou a veľkým počtom pamiatok. Osobitné miesto patrí ruinám hradov, o ktoré sa ostatných desať rokov pomáhali starať aj nezamestnaní prostredníctvom úspešného národného projektu „Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva“ ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Na jeho realizáciu bolo minulý rok vyčlenených viac ako 3,7 milióna eur. V spojení s dotačným podprogramom ministerstva kultúry Obnova a konzervácia torzálnej architektúry a historických parkov ho verejnosť vnímala pozitívne.

Kombinácia týchto dvoch zdrojov financovania obnovy pamiatok a zamestnávania ľudí bez príjmu priniesla mimoriadne dobré výsledky a vysoko si ju cenili aj občianske združenia a ďalšie subjekty podieľajúce sa na záchrane hradov naprieč Slovenskom. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny však už v tomto roku nemá takýto národný projekt.

Rezort kultúry rokuje s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o finančnej podpore pre ďalšie zabezpečenie pokračovania tohto projektu.

Autor: (culture.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2021
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných môže pokračovať
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných dostáva šancu pokračovať prostredníctvom novej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.
viac
23.04.2021
Na projekt záchrany hradov s podporou nezamestnaných pôjde 1 milión eur
Na projekt záchrany hradov s pomocou nezamestnaných vyčlení Ministerstvo kultúry (MK) SR zo svojho rozpočtu jeden milión eur, ktorý oprávnení žiadatelia budú môcť použiť na náklady súvisiace s odmenami a odvodmi pre nezamestnaných.
viac
04.01.2022
Na projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných sme našli riešenie
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, ktorý mohol v roku 2021 pokračovať len s obmedzenými zdrojmi, bude v nasledujúcom dvojročnom období zabezpečený prostredníctvom relokácie nevyužitých eurofondov. Uviedla to ministerka kultúry Natália Milanová.
viac
09.06.2022
Nový národný projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných čaká na odobrenie EK
Nový národný projekt, ktorý mal byť systémovým riešením takmer zastaveného programu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, stále ostáva len na papieri. Ministerstvo kultúry (MK) SR vysvetľuje, že spustenie projektu čaká na odobrenie z Bruselu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %