Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.03.2020 05:35

Mladí slovenskí vedci vyvinuli náhradu pľúcnej ventilácie


Snímka zdroj: (tasr).


Mladí slovenskí vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie (UPV). Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo i testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.


Zariadenie by mohlo byť vďaka jednoduchosti a nízkej cene užitočné v čase kritických situácií v nemocniciach.

Autorov inšpirovala na vývoj prístroja kritická situácia po vypuknutí nákazy COVID-19 v Taliansku. Nedostatok zdravotných prístrojov vrátane pľúcnych ventilácií možno pri nepriaznivom vývoji podľa nich predpokladať i na Slovensku. „Nami vyvinutá jednoduchá náhrada umelej pľúcnej ventilácie predstavuje alternatívu, ktorú bude možné použiť, keď už v nemocniciach nebude dostupný žiaden štandardný prístroj,” priblížili.       

Konštrukčná cena zariadenia Q-vent je podľa slov vynálezcov asi 80 eur, denne môžu vyrobiť 15 kusov.

Furkovci pôsobia ako doktorandi na Katedre fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Prístroj vyvinuli v spolupráci s medikom a asistentom na anestéziológii Daliborom Gallikom z Lekárskej fakulty UK v Bratislave a primárom oddelenia ambulantnej chemoterapie Patrikom Palackom z Národného onkologického ústavu.

Zariadenie skonštruovali v expresnom termíne, s myšlienkou prišli iba začiatkom marca. Po týždňoch práce vyvinuli tri rôzne prototypy. Zariadenie navrhli zo základných súčiastok tak, aby sa dalo skonštruovať v krátkom čase. Finálnu verziu už otestovali v šesťhodinovej prevádzke. Použiteľnosť zariadenia potvrdilo tiež testovanie v simulovanom zaťažení. Ďalším krokom sú skúšky v reálnom prostredí.

„Po týchto testoch veríme, že sa nám podarí naše zariadenie na základe klinického pozorovania vylepšiť a poznatky zužitkujeme v novej generácii zariadenia. Zároveň zostavujeme pracovnú skupinu, ktorá zariadenia pomôže nasadiť na pomoc v Taliansku a Španielsku,” uviedli autori. Veria, že aj ich prístroj prispeje k záchrane životov počas pandémie nového koronavírusu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2020
Pľúcny ventilátor mladých slovenských vedcov sa už vyrába sériovo
Alternatívny objemovo regulovaný prenosný pľúcny ventilátor Q-vent, ktorý skonštruovali mladí slovenskí vedci, sa už vyrába sériovo.
viac
13.03.2021
O budúcnosti Stoličných dní stále nie je rozhodnuté
O budúcnosti tohtoročných Stoličných dní v Liptovskom Mikuláši stále nie je rozhodnuté. Jarmočné podujatie vlani zrušili pre pandémiu nového koronavírusu a pokiaľ ho radnica nezačne pripravovať v marci, nebude ani tento rok.
viac
17.05.2021
Slovenská akadémia vied organizuje Letnú školu mladých vedcov 2021
Slovenská akadémia vied (SAV) pozýva žiakov vo veku od desiatich do 15 rokov do svojich laboratórií. Občianske združenie All4Science, ktoré spája popularizátorov z radov vedcov SAV, organizuje druhý ročník Letnej školy mladých vedcov 2021.
viac
28.02.2024
Mladí vedci predstavili riešenia na poli životného prostredia aj zdravia
Nové možnosti, perspektívne riešenia v oblasti zdravia či životného prostredia. To v sebe každoročne spája program pod taktovkou Lifbee Academy, ktorá zastrešuje mladých inovátorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %