Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.11.2017 07:00

Mladí umelci sa môžu opäť zapojiť do súťaží Múdra príroda a Zelený svet


Snímka zdroj: (sažp).


Čisté životné prostredie je základným predpokladom pre ľudské zdravie a duševnú pohodu. Aby to tak bolo, aké premeny budeme musieť urobiť v našom spôsobe života?


Klimatické zmeny predstavujú jednu z najväčších environmentálnych, sociálnych a hospodárskych hrozieb v súčasnosti. Príroda sa snaží chrániť a podporovať náš každodenný život. Je však často nedoceňovaná aj napriek tomu, že zohráva najdôležitejšiu úlohu.

 

Múdra príroda 2018

Cieľom tohto ročníka Múdrej prírody je vyzvať mladých umelcov k vytvoreniu slovného opisu, či humornej príhody, aké premeny budeme musieť urobiť v našom spôsobe života, aby sme predchádzali spomínaným katastrofám, ktoré spôsobujú zmeny klímy. Prostredníctvom literárnych diel upozorniť na dôležitú funkciu prírody, každej zložky životného prostredia na našej planéte a vzbudiť pocit úcty, či pokory voči nej.

Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci II. stupňa ZŠ a študenti stredných škôl so svojimi krátkymi epickými žánrami. Maximálny rozsah jednej literárnej práce sú dve  strany formátu A4, napísané v programe Microsoft Office Word – písmo Times New Roman, veľkosť písma 12, maximálne 3 600 znakov. Súťaž bude prebiehať v dvoch kategóriách - autori od 10 do 15 rokov (rozprávanie, opis) a autori od 15 do 19 rokov (krátka próza - poviedka, črta, bájka, humoreska, glosa, fejtón...). Každá škola môže poslať do súťaže len 4 vybrané práce.

Uzávierka súťaže je 16. februára 2018. Práce prihlásené po tomto termíne nebudú zaradené do súťaže.

Všetky potrebné informácie o súťaži nájdu záujemcovia na: http://mudrapriroda2018.sazp.sk/content/propozicie-sutaze.

 

Zelený svet

Svoje práce môžu posielať mladí umelci aj do 23. ročníka medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet 2018, ktorú organizačne zastrešuje SAŽP a jej vyhlasovateľom je ministerstvo životného prostredia.

Hlavnou témou sú rovnako zmeny a premeny nášho spôsobu života podmienené klimatickými zmenami.

Súťažné práce treba zaslať najneskôr do konca marca 2018 na adresu organizátora súťaže SAŽP. Odborná porota bude vyberať víťazov v kategóriách: kresba, maľba, grafika a kombinované techniky - detský animovaný film a komiks.

Odovzdávanie cien je plánované takisto v máji. Aktivitu SAŽP a ministerstva podporuje Zastúpenie Európskej komisie v SR a Slovenská komisia pre UNESCO, ktoré prevzali nad 23. ročníkom súťaže záštitu.

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2017
Žiaci sa môžu zapojiť do súťaží Zelený svet a Múdra príroda 2017
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo 22. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže, ktorej cieľom je vštepovať chlapcom a dievčatám vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave.
viac
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
05.03.2020
Je to v mojich rukách
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlasuje 25. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti - Zelený svet.
viac
02.06.2021
Zapojte svoje mesto do tretieho ročníka súťaže Enviromesto 2021
Ministerstvo životného prostredia v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia opäť prinášajú šancu slovenským sídlam zapojiť sa do národnej súťaže Enviromesto 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %