Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.02.2020 02:00

Moderná križovatka na ulici Obrancov mieru zlepší dopravu v Prešove


Snímka zdroj: (presov.sk).


Dopravná situácia v meste Prešov sa opäť o niečo zlepšila. Po dokončení malého obchvatu (odbočka Škultétyho – ZVL), prišli na rad tri kritické križovatky.


Posledná z nich – Levočská a Obrancov mieru  – bola 14. februára slávnostne uvedená do plnej prevádzky za účasti ministra dopravy a výstavby Arpáda Érseka a viceprimátora mesta Prešov Pavla Neupauera.

Na križovatke na Levočskej ulici v Prešove sa pravidelne tvorili kolóny, ktoré boli dôsledkom chýbajúceho jazdného pruhu na moste cez rieku Torysa. Nakoľko ide o jeden z najdôležitejších cestných ťahov v meste, bolo nevyhnutné cestu rozšíriť a vytvoriť tak podmienky pre lepšiu priepustnosť dopravy.

Rekonštrukcia križovatky I/18 Prešov, Levočská – Obrancov mieru bola financovaná za 7 miliónov eur z európskych fondov ako jeden z projektov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Napriek tomu, že modernizácia tejto križovatky nepatrila svojim rozsahom medzi komplikované stavebné akcie, jej náročnosť zvyšovalo situovanie stavby v blízkosti centra Prešova v úseku s mimoriadne silným dopravným zaťažením. Zložitosť technického riešenia bola navyše znásobená množstvom podzemných inžinierskych sietí v zábere staveniska, ktoré museli byť z dôvodu uvoľnenia staveniska v plnom rozsahu preložené do novej trasy. Stavebné práce sa realizovali za plnej premávky, prípadne s dočasným obmedzením.

V rámci výstavby sa cesta rozšírila o jeden pruh, ktorý bolo posledným úzkym miestom na dôležitom štvorpruhovom prieťahu celým mestom. Zrekonštruoval sa aj most, ktorý je súčasťou križovatky. 

V Prešove boli v minulom roku s podporou fondov EÚ zrekonštruované aj ďalšie dve križovatky a to I/20 Solivarská a križovatka I/20 a III/3450 ul. Rusínska – ul. Generála Svobodu.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici otvoria vo štvrtok
Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici, ktorá je označovaná za najmodernejšiu na Slovensku, otvoria 21. septembra o 9. hodine. Avizoval to na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.
viac
31.08.2020
Na vynovené ulice Štefánikova a Hviezdoslavova sa vráti doprava
Ulice Štefánikova a Hviezdoslavova v centre Prešova pri novom obchodnom centre (OC) budú opäť plne prejazdné. Novinkou bude jednosmerka na Ulici Janka Borodáča v smere od Pavlovičovho námestia na Štefánikovu ulicu. Informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.
viac
30.12.2020
Končiaci sa rok bol pre Prešov podľa primátorky jedným z najnáročnejších
Jedným z najnáročnejších v jeho novodobej histórii bol pre mesto Prešov končiaci sa rok 2020. Skonštatovala to primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
viac
19.05.2021
Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí
Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %