Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.05.2020 10:45

Modernizáciu zdravotného strediska plánujú ukončiť do decembra


Dnešné zdravotné stredisko vo Veľkom Šariši. Snímka zdroj: (Michal FRANK).


Vo Veľkom Šariši začali v pondelok po polstoročí od postavenia s obnovou budovy zdravotného strediska. Modernizácia bude stáť takmer 650 000 eur, z mestského rozpočtu pôjde 34 000 eur. Zvyšok bude financovaný z európskych zdrojov.


Zdravotná starostlivosť bude počas rekonštrukcie budovy zabezpečená v náhradných priestoroch.

Podľa primátora mesta Viliama Kalla rekonštrukcia bola už nutná, stredisko nespĺňalo kritériá modernej budovy. Chýbali v ňom výťah či moderné prístroje pre lekárov. V dezolátnom stave boli sociálne zariadenia či čakáreň pre pacientov.

Mesto získalo nenávratný finančný príspevok z európskych zdrojov vo výške takmer 650 000 eur. Z peňazí bude zateplený obvodový plášť, strop suterénu a strešný plášť. Taktiež budú zrekonštruované vodovod, kanalizácia a urobí sa rozvod teplej vody. Okrem toho budú vymenené svetelné zdroje, elektroinštalácia a kotol. Položia sa nová dlažba, obklady a urobí sa inštalácia vzduchotechniky.

„Konečne bude vyriešený aj bezbariérový vstup do priestoru. Pred budovou bude nájazdová rampa a pribudne aj výťah. V rámci projektu sme získali aj financie na interiérové vybavenie, napríklad na čakárne, kde pribudnú nové stoličky. Zabezpečené bude aj vybavenie pre lekárov. Čiže znížime energetickú náročnosť budovy a zároveň zlepšíme zdravotnú starostlivosť,” doplnil Kall.

„Firma nám predstavila harmonogram prác, ktoré sa pripravili po dohode s lekármi. Prvé práce sa budú robiť vonku, až potom sa prejde dovnútra. V hlavnom trakte budovy, kde je všeobecný lekár, gynekológia a zubár, sa budú uskutočňovať práce približne štyri mesiace. Jedine zubná ambulancia bude zatvorená štyri týždne, ostatní budú v náhradných priestoroch. Všeobecný lekár bude ordinovať v priestoroch bývalého sociálneho oddelenia a gynekológia sa presunie do priestorov, kde pôsobil masér,” dodal investičný referent oddelenia výstavby Mestského úradu vo Veľkom Šariši Ján Zemčák s tým, že následne bude zrekonštruované detské oddelenie, ktoré je nezávisle od hlavnej budovy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2020
Veľký Šariš zrekonštruuje za viac ako 600 000 eur zdravotné stredisko
Mesto Veľký Šariš získalo z Integrovaného regionálneho operačného programu viac ako 647 000 eur na modernizáciu súčasného zdravotného strediska.
viac
07.05.2020
Veľký Šariš plánuje viaceré investičné aktivity
Napriek prijatým úsporným opatreniam v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu mesto Veľký Šariš plánuje v tomto roku viaceré investičné aktivity.
viac
12.05.2020
Mesto Medzev začalo s rekonštrukciou zdravotného strediska
Mesto Medzev začalo s komplexnou rekonštrukciou zdravotného strediska na Kováčskej ulici, vzniknúť má z neho centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS). Informoval o tom primátor Matej Smorada.
viac
02.02.2021
Rekonštrukcia zdravotného strediska má byť dokončená v apríli
V rámci kompletnej rekonštrukcie budovy zdravotného strediska vo Veľkom Šariši tam v súčasnosti prebiehajú dokončovacie práce. Ako uviedol primátor mesta Viliam Kall, ide o úpravu vonkajších spevnených plôch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %