Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
28.07.2021 10:24

Monitoring odpadových vôd na Slovensku


Ilustračná snímka.


Monitoring odpadových vôd vykonávajú hygienici od 18. kalendárneho týždňa v každom kraji pravidelne na týždennej báze.


Regionálne úrady verejného zdravotníctva odoberajú spolu s pracovníkmi čističiek odpadových vôd (ČOV)  za presne stanovených podmienok približne 10 vzoriek týždenne zo všetkých krajov (v začiatkoch to bolo menej).

Analýzu vzoriek na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 vykonáva Národné referenčné centrum pre mikrobiológiu životného prostredia na Úrade verejného zdravotníctva SR, kam RÚVZ vzorky transportujú. Z pohľadu reprezentatívnosti vzoriek RÚVZ dôsledne vytypovali sieť odberových miest (veľké krajské ČOV).

Takto nastavený monitoring odpadových vôd nám dotvorí komplexnejší pohľad na to, v ktorých častiach Slovenska sa zvyšuje nárast počtu prípadov, respektíve vznikajú epidémie, alebo sa počet prípadov znižuje. Na lokality s narastajúcim počtom prípadov sa potom môžu epidemiológovia bližšie zamerať a nastaviť potrebné protiepidemické opatrenia.

Podrobnejšie informácie sú k dispozícii TU

Autor: (uvzsr.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2021
Výzvy na kultúrne aktivity pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva
Ministerstvo kultúry v utorok 16. marca 2021 zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí na podporu projektov zameraných na kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.
viac
29.03.2021
SIŽP prijala program prevencie pred znečistením tokov z obecných ČOV
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prijala program preventívnych opatrení, ktorými sa má zabrániť častým a opakovaným znečisteniam vodných tokov z obecných čistiarní odpadových vôd (ČOV). Informuje o tom na svojej webovej stránke.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
06.12.2021
Infringement pre Slovensko: smernica o čistení odpadových vôd
Slovensko sa nachádza medzi krajinami, ktorým Európska komisia (EK) zaslala formálne oznámenie, tzv. infringement, v súvislosti s nesprávnou aplikáciou smernice Rady 91/271/EHS o čistení komunálnych odpadových vôd.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %