Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.02.2021 11:40

Most pri obci Stretava budú musieť kompletne zrekonštruovať


Snímka zdroj: (KSK).


Most na ceste II/555 pri obci Stretava v okrese Michalovce, na ktorom už niekoľko týždňov platia dopravné obmedzenia, bude musieť podstúpiť komplexnú rekonštrukciu.


Vyplynulo to zo znaleckého posudku, ktorý dala Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) vypracovať v januári tohto roka. Potvrdila to vedúca komunikačného oddelenia úradu KSK Anna Terezková.

„Aktuálne v súčinnosti s Okresným úradom Michalovce hľadáme najvhodnejšie riešenie, ako most urýchlene zrekonštruovať. Vybudovaná by mala byť krátka obchádzková trasa a osadené by malo byť dočasné premostenie,” informoval predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že presný termín uzávery mosta ešte stanovený nie je.

Podľa Trnkových slov plánovalo opravu mosta v rámci rekonštrukcie cesty II/555 medzi Michalovcami, Veľkými Kapušanmi a Kráľovským Chlmcom ešte bývalé vedenie kraja. Projekt z roku 2016 však počítal s výmenou len polovice spomedzi 30 mostných nosníkov. Keď kraj začal v roku 2019 rekonštrukciu realizovať, vykonal aj obhliadku mosta pre zistenie jeho aktuálneho stavu. „Po nej vyšlo najavo, že je potrebná výmena všetkých nosníkov,” doplnil Trnka s tým, že pôvodne alokované financie na rekonštrukciu cesty vo výške 3 841 000 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu na nápravu novo zistenej skutočnosti postačovať nebudú. Komplexná rekonštrukcia mosta navýši rozpočet o 479 700 eur. Či navýšenie bude financovať kraj z vlastných prostriedkov alebo bude financované v rámci investičného projektu, bude závisieť od posúdenia oprávnenosti navýšených výdavkov.

Most pri Stretave postavili v roku 1964, nosnú konštrukciu tvoria nosníky typu Vloššák. „V súčasnosti sú zdegradované zatekaním vody, skorodované a na viacerých miestach je rozpadnutý betón a výstuž,” doplnila Terezková s tým, že z rovnakých nosníkov bol postavený napríklad aj most medzi Strážskym a Krivošťanmi, ktorého časť sa v októbri 2019 zrútila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2017
PSK začal v pohraničí modernizovať cesty za viac ako 10 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na niekoľko cestných projektov dotáciu v celkovej výške cez 10 miliónov eur. Projekty bude realizovať v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce.
viac
13.11.2020
KSK začína rekonštruovať zrútený most medzi Kysakom a Veľkou Lodinou
Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil súťaž na výber zhotoviteľa, ktorý odstráni sutiny zrúteného mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou. V najbližších dňoch by sa mali k mostu presunúť mechanizmy, ktoré budú realizovať práce.
viac
06.05.2021
Košický kraj začal s rekonštrukciou mosta za obcou Kluknava na Spiši
Most nad železničnou traťou Košice – Žilina za obcou Kluknava postavený v roku 1958 sa dočkal opravy. Košický samosprávny kraj začiatkom mája rozbehol jeho rekonštrukciu. Most bol dlhodobo v zlom stave, v betónových oporách sa nachádzali trhliny a hydroizolácia už bola nefunkčná.
viac
19.04.2022
Rekonštrukcia mosta v Michalovciach si vyžiada dopravné obmedzenia
Rekonštrukcia mosta M1608 cez rieku Laborec na Vinianskej ceste v Michalovciach, s ktorou chce Košický samosprávny kraj (KSK) začať v stredu (20. 4.), si vyžiada dopravné obmedzenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %