Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.09.2023 02:05

Multižánrový festival na Orave ponúkne divadlo, diskusie aj dizajnový market


Ilustračný výrez plagátu


Na Orave sa tento týždeň koná štvrtý ročník multižánrového festivalu Slanický ostrov divadla. V programe sa predstavia profesionálne divadelné súbory i ľudia bez domova. Témou aktuálneho ročníka je domov. TASR o tom informoval riaditeľ festivalu Peter Balcerčík.


Podujatie bude do nedele (10. 9.) na Slanickom ostrove umenia a v Námestove. S divadelnými inscenáciami sa predstavia Slovenské komorné divadlo Martin, Divadlo bez domova, nezávislé divadlo Jedným dychom i námestovské autorské divadlo dNO. Súčasťou programu sú debaty a diskusie, hudobné a tanečné performance, program pre deti a dizajnový market.         

"Hoci pocit domova nie je striktne viazaný iba na jedno jediné miesto, väčšine z nás sa asociuje práve s rodnou krajinou. Tou našou je Slovensko. Aj preto sa budeme na festivale zamýšľať, rozprávať a hľadať odpovede na otázky o tom, aké bolo Slovensko, aké je a aké ho chceme mať," uviedol Balcerčík.         

Slanický ostrov divadla nadviazal tento rok spoluprácu s iniciatívou IPčko. "Počas festivalu budú odborníci diskutovať o duševnom zdraví so stredoškolákmi na vybraných oravských školách. Bezplatné psychologické poradenstvo bude dostupné počas celého festivalového víkendu v stane IPčka na Hviezdoslavovom námestí v Námestove," dodal riaditeľ.        

 Festival vznikol na hornej Orave v roku 2020. Stoja za ním ľudia združení okolo občianskeho združenia Kult1623.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2019
Oslávte Deň detí s nami
Oravská galéria v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja Vás pozýva na výlet loďou OG Slanica.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
07.10.2022
Slanický ostrov umenia navštívilo do konca augusta takmer 46 000 ľudí
Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove navštívilo v období od 30. apríla do konca augusta tohto roka 45.881 ľudí. Oproti vlaňajšku zaznamenali pokles návštevnosti. Uviedol to riaditeľ Oravskej galérie v Dolnom Kubíne Michal Čajka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %