Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.01.2021 08:10

MV SR hľadá spôsob, ako riešiť problém ohniska nákazy medzi ľuďmi bez domova


Ilustračná snímka, zdroj: Kladenský deník-Deník.cz


Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom okresného úradu hľadá spôsob, ako riešiť v Bratislave situáciu s ľuďmi bez domova, medzi ktorými sa začal nebezpečne šíriť nový koronavírus. Pre TASR to uviedla riaditeľka tlačového odboru rezortu vnútra Barbara Túrosová.


O pomoc požiadalo hlavné mesto štát po tom, čo kapacitu karanténneho mestečka na Hradskej ulici muselo v posledných dňoch už druhýkrát zvyšovať na celkový počet 100 ľudí. Bratislavský magistrát očakáva, že v najbližších dňoch sa aj táto kapacita naplní.       

"V spolupráci s vyšším územným celkom preveroval okresný úrad kapacity v rámci Bratislavského kraja, situáciu naďalej vyhodnocuje a zisťuje potenciálne možnosti," uviedla Túrosová. Ministerstvo je v kontakte aj so zamestnancami bratislavského magistrátu.       

Primátor Bratislavy Matúš Vallo vo štvrtok (21. 1.) oznámil, že telefonoval s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO) a požiadal ho o pomoc s navýšením ďalších kapacít pre možnosť karantény pre ľudí bez domova. "Riešime to, dúfame, že nám v tom štát pomôže. Tí ľudia nemajú byť kde v karanténe, chceme im preto pomôcť. Druhá vec je, že svojím voľným pohybom po meste môžu nakaziť aj iných občanov," povedal Vallo.       

Hlavné mesto sa obrátilo aj na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR so žiadosťou o spoluprácu a súčinnosť pri riešení vážnej epidemickej situácie v komunite ľudí bez domova. Rezort pre TASR uviedol, že intenzívne komunikuje s mestom Bratislava a zaoberá sa jeho požiadavkami.       

V Bratislave v januári identifikovali nové ohnisko nákazy novým koronavírusom. Pri pravidelných testovaniach ľudí bez domova na ochorenie COVID-19 sa ukázalo, že vírus sa v tejto komunite začal nebezpečne šíriť. Kapacita karanténneho mestečka pre ľudí bez domova, ktoré hlavné mesto zriadilo na Hradskej ulici vo Vrakuni, sa aj po jej navýšení môže podľa magistrátu čoskoro naplniť. Ku koncu týždňa tu bolo v karanténe viac ako 70 ľudí bez domova.       

Aj organizácia Depaul Slovensko s podporou mesta začiatkom týždňa spustila karanténnu zónu vo svojej vlastnej nocľahárni. Mesto upozorňuje, že aj v tomto prípade sa ich celková kapacita 44 lôžok rýchlo zapĺňa.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2018
Pre pomoc ľuďom bez domova v mrazoch funguje SOS linka i aplikácia
V Bratislave funguje v aktuálnom mrazivom počasí pre pomoc ľuďom bez domova aj SOS linka občianskeho združenia (OZ) Vagus s číslom 0949 655 555 alebo mobilná aplikácia Vagus SOS. Ľudia tu môžu nahlásiť polohu a stav človeka bez domova na území hlavného mesta, ktorý v mrazoch potrebuje pomoc.
viac
21.10.2021
Vagus spustil zbierku teplého oblečenia pre ľudí bez domova
Občianske združenie (OZ) Vagus, ktoré sa v hlavnom meste venuje pomoci ľuďom bez domova, spustilo verejnú zbierku zimného oblečenia. Teplé oblečenie môžu ľudia v rámci zbierky nosiť do 31. októbra. Združenie o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
17.09.2022
V Domci pre nedostatok zdrojov obmedzili služby pre ľudí bez domova
V bratislavskom dennom centre Domec, ktoré pomáha ľuďom bez domova, zaviedli pre náročnú finančnú situáciu úsporné opatrenia. Počas nedieľ a sviatkov ho dočasne zatvorili a obmedzili rozpočet na nákup potravín.
viac
24.11.2022
Noc vonku opäť vyjadrí spolupatričnosť s ľuďmi bez domova
Na zhoršujúcu sa situáciu ľudí bez domova i tých najchudobnejších opäť upozorní podujatie Noc vonku 2022 v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %