Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.10.2020 08:15

MŽP chce merať znečistenie pri každej cementárni


Cementáreň v Turni nad Bodvou. Snímka zdroj: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce merať znečistenie pri každej cementárni. Na základe meraní by malo byť možné vypracovať relevantné hodnotenie kvality ovzdušia. Uviedol to odbor komunikácie MŽP.


Zväz výrobcov cementu (ZVC) SR tvrdí, že cementárne sa snažia znížiť svoje environmentálne dosahy.

„Ak sa preukáže významný vplyv konkrétnej cementárne na kvalitu ovzdušia, v takom prípade bude potrebné prijať prísnejšie podmienky na prevádzku zdroja, čo môže znamenať aj sprísnenie emisných limitov, ale aj prijatie iných opatrení na obmedzenie fugitívnych emisií,” vysvetľuje envirorezort.      

ZVC SR konštatuje, že výroba cementu je energeticky náročný proces a cementárne sa tak radia k najväčším producentom oxidu uhličitého. Zväz však deklaruje, že cementárne ročne investujú do modernizácie výrobných liniek a procesov, ktoré znižujú environmentálne dosahy. „Vďaka týmto investíciám už dnes slovenské cementárne dosahujú podpriemerné hodnoty emisií oxidu uhličitého v porovnaní s priemerom Európskej únie. A chcú ísť ešte ďalej,” tvrdí.      

Slovenské cementárne podľa ministerstva už teraz spaľujú viac ako 320 000 ton tuhých alternatív palív, ktoré sú z nerecyklovateľných plastov a sú v nich náhradou uhlia. „Problémom je, že podiel slovenského odpadu v týchto cementárňach je iba 20 percent. Prvoradú úlohu preto vidíme v obmedzovaní prílevu zahraničného odpadu,” uvádza odbor komunikácie.      

Keďže väčšina odpadu končí na skládkach, cementárne sú nútené odpadové palivá dovážať zo zahraničia, uviedol na margo toho ZVC. To by podľa zväzu chceli cementárne zmeniť, potrebujú na to však podporu. „Legislatíva na Slovensku je momentálne nastavená spôsobom, že ekonomicky jednoznačne favorizuje skládkovanie zmesových odpadov tak, ako sú vytvorené. Deje sa tak vďaka extrémne nízkym poplatkom za skládkovanie, ktoré sú až 10-násobne nižšie, ako napríklad v Rakúsku, alebo 12-násobne nižšie, ako v Nemecku. Slovenskí výrobcovia cementu sú pripravení v plnej možnej miere zhodnocovať alternatívne palivá vyrobené z odpadov pochádzajúcich zo Slovenska, hneď ako legislatíva umožní nákladovo efektívnu výrobu takýchto palív,” priblížil riaditeľ ZVC SR Rudolf Mackovič.      

V hierarchii odpadového hospodárstva je energetické zhodnocovanie odpadov lepšie než skládkovanie. Spaľovanie však podľa ministra životného prostredia Jána Budaja bude nevyhnutné, ale iba dočasné riešenie, pretože má dosah na kvalitu ovzdušia. „Energetické zhodnocovanie odpadov na Slovensku v istom časovom úseku stúpne, aby sa ukončila éra skládkovania. Verím však, že ruka v ruke s tým pôjde aj obmedzovanie tvorby odpadov,” poznamenal Budaj.      

Zvyšovanie energetického zhodnocovania odpadu je v súlade s programovým vyhlásením vlády SR. „Ministerstvo ho podporí iba za podmienky splnenia všetkých prísnych legislatívnych požiadaviek. Na spaľovanie neseparovaného odpadu sú spaľovne, nie cementárne,” tvrdí odbor komunikácie.

„Slovenskí výrobcovia cementu sú pripravení v plnej možnej miere zhodnocovať alternatívne palivá vyrobené z odpadov pochádzajúcich zo Slovenska, hneď ako legislatíva umožní nákladovo efektívnu výrobu takýchto palív,” uzavrel prezident ZVC SR a predseda predstavenstva spoločnosti Cemmac Martin Kebísek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2020
Envirorezort predstavil kalkulačku uhlíkovej stopy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ponúka kalkulačku individuálnej uhlíkovej stopy. Vypočítať sa dajú kilogramy emisií skleníkových plynov na osobu. Informoval o tom hovorca MŽP Pavol Fejér.
viac
05.01.2021
Envirorezort podporí podnikateľov, ktorí menia odpad na palivo
Envirorezort bude podporovať domácich podnikateľov, ktorí menia svoj odpad na energeticky výdatné palivá. Hľadá tiež spôsob, ako obmedziť prepravu energeticky zhodnoteného odpadu spoza hraníc. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
07.05.2021
Dva zásadne odlišné pohľady ako zabezpečiť znižovanie percenta skládkovania
Spomedzi viacerých cieľov obhajujúcich, čo je pre Slovensku najdôležitejším krokom pri zvládaní problematiky likvidácie komunálnych odpadov (KO), jednoznačne prevláda do roku 2035 postupné znižovanie skládkovania pod na 10 percent.
viac
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %