Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
23.02.2024 01:10

MŽP chce upraviť percentá recyklácie pre použité batérie a akumulátory


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal


Slovensko by do konca roka 2025 malo dosiahnuť recykláciu 75 percent priemernej hmotnosti olovených batérií. Recyklovať sa tiež má 65 percent priemernej hmotnosti lítiových batérií, 80 percent niklovo-kadmiových batérií a 50 percent ostatných odpadových batérií.


Vyplýva to zo zmeny Programu odpadového hospodárstva SR na roky 2021 - 2025, ktorú Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.         

"V rámci zmeny Programového odpadového hospodárstva SR dochádza k úprave percent v súvislosti s recyklačnou efektivitou pri recyklácii použitých batérií a akumulátorov, pričom zmenou textu v tomto materiáli dôjde k zosúladeniu s právnymi predpismi Európskej únie," priblížilo MŽP.         

Envirorezort by mal podľa programu prijať nový regulačný rámec pre batérie a akumulátory prostredníctvom legislatívy odpadového hospodárstva. Mal by tiež prispôsobiť nakladanie s batériami a akumulátormi a systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov podmienkam nového regulačného rámca.         

Podporiť by sa podľa návrhu malo financovanie technológií na dosiahnutie vysokej úrovne recyklácie a spracovania použitých batérií a akumulátorov používaných v automobilovom priemysle, ktoré sú v súlade s požiadavkami pre najlepšie dostupné techniky.         

Program dáva za cieľ podporiť projekty zamerané na výskum a vývoj v oblasti recyklácie a zhodnocovania nových typov batérií a akumulátorov, ktoré sa stanú odpadom, alebo tých použitých typov, ktorých recyklácia a zhodnotenie sú v súčasnosti problematické. Zároveň by sa mala zvýšiť informovanosť občanov o dôležitosti zberu použitých prenosných batérií a akumulátorov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
19.09.2017
MŽP prispeje obciam na kompostéry 20 miliónmi eur z eurofondov
Ministerstvo životného prostredia SR rozhodlo koncom augusta, že zvýši dotácie na kompostové nádoby pre samosprávy z 5 na 20 miliónov eur.
viac
03.02.2019
Do príprav MS v hokeji sa zapojí i slovenský envirorezort
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa stalo partnerom zelených aktivít, ktoré budú sprevádzať tohtoročný svetový šampionát v ľadovom hokeji na Slovensku.
viac
30.08.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek bude v praxi riešiť budúci minister MŽP
Envirorezort pod vedením Lászlóa Sólymosa vypracoval právnu normu o zavedení zálohovania plastových fliaš a plechoviek, vláda ju prijala a po predpokladanej definitíve v parlamente vstúpi do platnosti od roku 2022. Praktické plnenie ostane na pleciach nástupcu Sólymosa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %