Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.03.2020 07:30

MŽP ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov


Ilustračná snímka: (int.).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Potvrdil to Michal Cákoci z odboru komunikácie MŽP.


Do súťaže sa podľa MŽP zapojili dva subjekty, jeden z nich nesplnil požiadavky. „Druhý predstavuje konzorcium všetkých najvýznamnejších výrobcov, ktorí budú systém zálohovania financovať,” uviedol Cákoci. Dodáva, že konzorcium tvorí Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR.      

Cákoci tvrdí, že v súčasnosti ešte nie je možné povedať, kedy súťaž skončí. „Cieľom ministerstva je vybrať uchádzača, ktorý je schopný efektívne prevádzkovať systém, preto aj v prípade len jedného uchádzača nie je povinnosť ministerstva automaticky návrh akceptovať,” skonštatoval Cákoci.      

Envirorezort vyhlásil výzvu na správcu zálohového systému v decembri minulého roka. Správca má byť zodpovedný za organizačné aj technické riešenia zálohovania. Záujemca mal predložiť organizačný plán zálohového systému, spôsob jeho financovania, plán dosahovania cieľov návratnosti zálohovaných obalov, schémy budúcich zmluvných vzťahov medzi správcom, výrobcom obalov a distribútorom obalov a tiež plán vzdelávacích a propagačných aktivít.      

Systém by mal byť podľa zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje nastavený tak, aby dokázal do roku 2024 vyzbierať 77 percent plastových fliaš. Do roku 2027 by mal vyzbierať 90 percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
08.04.2020
Zavedenie zálohového systému jednorazových obalov sa posunie
Zavedenie zálohového systému jednorazových obalov sa posunie. Upravia sa tiež lehoty pri konaniach pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie.
viac
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
23.11.2022
Za desať mesiacov sa vrátilo 70 percent zálohovaných nápojových obalov
Zálohovanie nápojových obalov dosiahlo za desať mesiacov 70-percetnú návratnosť. Aktuálne je registrovaných takmer 3000 odberných miest. Informovala o tom riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %