Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
11.06.2024 07:55

Na Akademickom Zvolene sa predstavia domáci i zahraniční folkloristi


Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica


Súťažným večerom v Divadle Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) a následným Festivalovým večerom na Námestí SNP sa začne pod Pustým hradom prehliadka študentského folklóru.


Ako za organizátorov informoval hovorca Technickej univerzity vo Zvolene (TUZVO) Ján Lichý, 26. ročník Akademického Zvolena bude začiatkom júla.         

Dodal, že sa na ňom zúčastní viacero kolektívov folkloristov zo slovenských univerzít i zo zahraničia. Medzi účastníkmi tohtoročného festivalu budú vysokoškolské folklórne súbory, ako Borievka z Košíc, domáca Poľana zo Zvolena, Mladosť z Banskej Bystrice, Zobor z Nitry i Ekonóm z Bratislavy. Ďalej sa predstavia Stavbár zo Žiliny, Technik z Bratislavy či Trnafčan z Trnavy. K zahraničným účastníkom budú patriť folklórne súbory Dukát zo Srbska, Pastrina z Bulharska, La Veurdeé z Francúzska či Ivan Planina z Bosny a Hercegoviny.         

Akademický Zvolen sa sa začne v divadle v utorok 9. júla. To isté, s inými účinkujúcimi sa zopakuje na druhý deň, v stredu 10. júla. Prijatie predstaviteľov zúčastnených folklórnych súborov rektorom Technickej univerzity zo Zvolene a primátorom mesta je na programe vo štvrtok 11. júla, keď sa po krojovanom sprievode mestom uskutoční aj galakoncert.         

Festival vysokoškolských folklórnych súborov Akademický Zvolen je trvalou súčasťou kultúrno-spoločenského života tohto regiónu už od roku 1973. Je súťažný, laureát získa tradičné ocenenie Zvolenskú fujaru. Zameriava sa na rozvoj tradičných kultúrnych hodnôt slovenského ľudu v oblasti zvykov, spevu, tanca a hudby, a tiež na ich tvorivú konfrontáciu s ľudovou kultúrou iných krajín.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2016
Mesto sa chce v dražbe dostať späť k pozemkom pod nedostavanou Europou
Mesto Zvolen sa chce v dražbe dostať späť k pozemkom pod nedostavaným centrom Europa, ktoré pred časom predalo stavebníkovi, spoločnosti VAV invest B. Bystrica. Druhá časť centra sa totiž vôbec nepostavila, keď sa vlastník pozemkov dostal medzičasom do konkurzu.
viac
05.10.2016
Mesto Zvolen pripravuje polmiliónovú obnovu športového areálu pri ZŠ Hrnčiarska
Vo Zvolene sa modernizovalo počas letných prázdnin viacero škôl. Vymenili sa palubovky v niektorých telocvičniach, školy sa zateplili, dostali nové okná, opravili sa strechy.
viac
10.04.2017
Zvolen sa pripravuje na Deň Zeme
V apríli sa opäť spoja školáci aj dospeláci, aby urobili niečo pre svoje mesto.
viac
10.07.2019
Začal Akademický Zvolen, vystúpia súbory z Austrálie, Španielska, Litvy, Srbska
Súťažným večerom v Divadle J. G. Tajovského a následným Festivalovým večerom na Námestí SNP, začala v utorok vo Zvolene najväčšia prehliadka študentského folklóru - 24. ročník Akademického Zvolena 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %